Σάμος, η βασίλισσα του Ανατολικού Αιγαίου

28 May 2021, 13:01 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Σάμος, η βασίλισσα του Ανατολικού Αιγαίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στο Ανατολικό Αιγαίο, πλέουν περήφανα μερικά από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας. ‘Ένα από αυτά τα νησιά, που δικαίως θεωρείται η βασίλισσα τους, είναι η Σάμος, όχι μόνο για την εμβληματική ιστορία της και την πλούσια φύση, αλλά και για τον σύγχρονο τρόπο διακοπών που προσφέρει, τις ανέσεις και την πολυπόθητη ψυχαγωγία.

Το πολύτιμο νησί, συνδυάζει άψογα πολλές διαφορετικές εκφράσεις: Εάν προτιμάτε την κοσμική ζωή, σας την χαρίζουν απλόχερα το Βαθύ, το Κοκκάρι και το Πυθαγόρειο, εάν αναζητάτε την ηρεμία και την περισυλλογή, τότε θα βρείτε την τελειότητα στη Μυκάλη, την Κέρβελη ή τον Μαραθόκαμπο. Πάντως, είτε στο βορρά, είτε στο νότο, σε κάθε της γωνιά, στη Σάμο θα συνθέσετε μοναδικές ημέρες διακοπών.

Κάθε περιήγηση και μία έκπληξη

Η Σάμος είναι ίσως από τα εντυπωσιακότερα νησιά για περιήγηση στην πλούσια φύση και στους οικισμούς με τα μεγαλόπρεπα κτίρια του 16ου αιώνα. Ξεκινήστε τις ορεινές διαδρομές σας από τους επιβλητικούς  Κέρκη και η Άμπελο, με τις αμέτρητες σπηλιές, τα εντυπωσιακά φαράγγια και τις  όμορφες ρεματιές, συνεχίστε από τα Βοτσαλάκια του Μαραθόκαμπου μέχρι τη Βίγλα, την κορυφή η οποία βρίσκεται στα 1400 μέτρα και έπειτα  περιπλανηθείτε στα παλιά λιθόστρωτα των οικισμών, όπου δεσπόζουν το Γενοβέζικο Κάστρο και ο Πύργος του Σαρακίνη, πραγματικό φρούριο αλλοτινών εποχών.  

Την επίσκεψή σας αξίζουν επίσης, τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής της Αηλιώτισσας και της Αγίας Ζώνης με τη σημαντική βιβλιοθήκη και του Τιμίου Σταυρού και τον εντυπωσιακό θρόνο.

Στη συνέχεια, λουσμένη στα χρώματα του δειλινού, η Παναγιά η Σαραντασκαλιώτισσα, είναι χτισμένη στην είσοδο της λεγόμενης σπηλιάς του Πυθαγόρα, όπου ο μεγάλος φιλόσοφος βρήκε καταφύγιο, όταν ο τύραννος Πολυκράτης αποφάσισε να τον εξοντώσει.

Έπειτα, ανηφορήστε μέχρι τους ειδυλλιακούς καταρράκτες του Καρλοβασίου, όπου τα 60 ξύλινα σκαλοπάτια σας οδηγούν σε ένα εντυπωσιακό ξέφωτο με μεγαλειώδη θέα. 

Μία μεγάλη έκπληξη όμως περιμένει και τους λάτρεις του φτερωτού βασιλείου: Κοντά στον βιότοπο της Αλυκής και στη λίμνη Γλυφάδα, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και να φωτογραφίσετε ένα σπάνιο θέαμα από ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και ροζ φλαμίνγκο που ξαποσταίνουν εκεί, προτού συνεχίσουν το κουραστικό τους ταξίδι.

Κάθε παραλία της Σάμου, ατόφιο χρυσάφι

Οι χαρές της θάλασσας, είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι των διακοπών και η Σάμος είναι ιδανική για τις ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης στις χρυσαφένιες της παραλίες. Μερικές από τις κορυφαίες, οργανωμένες παραλίες του νησιού που φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά τους, είναι η Τσαμαδού και τα Λεμονάκια, τα Βοτσαλάκια του Μαραθόκαμπου, η Ψιλή Άμμος αλλά και η Χρυσή Άμμος, που πραγματικά μοιάζει να είναι φτιαγμένη από χρυσάφι. Επίσης, για απόλυτα ήρεμες, ρομαντικές στιγμές, μπορείτε να επιλέξετε τις ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς Μικρή Τσάμπου,  Κέρβελη και Σεϊτάνια.  Αν πάλι προτιμάτε τα σπορ, στην παραλία Λιβαδάκι αλλά και στο Ποτοκάκι του Πυθαγόρειου διοργανώνονται κάθε χρόνο τουρνουά beach volley.

Μεγαλειώδης ιστορία κορυφαίων προσωπικοτήτων

Το πανέμορφο νησί, γενέτειρα της μυθικής θεάς Ήρας και τόπος όπου φιλοξενήθηκε ο Ηρόδοτος και ο Αίσωπος,  είναι πατρίδα σπουδαίων προσωπικοτήτων της επιστήμης και της τέχνης, όπως του φιλόσοφου Επίκουρου, του μεγάλου αστρονόμου Αρίσταρχου, λόγιων, επιστημόνων,  μεγάλων καλλιτεχνών καθώς και του μεγαλύτερου μύστη όλων των εποχών, του Πυθαγόρα.

Η Σάμος γνώρισε μέρες απερίγραπτου μεγαλείου, καθώς αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο του μεσογειακού κόσμου. Τα ιερά και οι φιλοσοφικές εταιρίες του νησιού έχαιραν μεγάλης εκτίμησης από βασιλείς, ιερείς, ανθρώπους των γραμμάτων και της αναζήτησης. Συνεπώς, η ατμόσφαιρα που θα αισθανθείτε να συνοδεύει κάθε σας βήμα, είναι ανεπανάληπτη.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα σας μεταφέρουν σε εκείνες τις εποχές, είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 Αρχαιολογικός Χώρος του Πυθαγόρειου, όπου βρίσκεται αυτό που για πολλούς θεωρείται το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας: Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, θαυμαστό έργο του μηχανικού Eυπαλίνου το οποίο εξυπηρετούσε την ύδρευση της αρχαίας πόλης μέσω σήραγγας 1.036 μέτρων.

-Το μεγαλύτερο Ηραίο του αρχαίου κόσμου. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος, περιλαμβάνει τον τεράστιο ναό της Ήρας,  γνωστού ως Κολώνα, εξαιτίας του μοναδικού κίονα που διατηρείται όρθιος στις μέρες μας, τον μεγάλο βωμό και την ιερά οδό, δηλαδή τον δρόμο που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό.

-Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου, όπου μεταξύ άλλων φυλάσσονται ευρήματα από το Πυθαγόρειο και το Ηραίο, τα οποία συγκαταλέγονται από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

-Οι Μυτιληνιοί, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, όπου είναι παγκοσμίως γνωστοί για τα σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, καθώς κατά την προϊστορική περίοδο, στο νησί έζησαν μεγαθήρια, τα Σαμοθηρία, τεράστιες καμηλοπαρδάλεις και άλλα σπάνια είδη ζώων. Μάλιστα, τα οστά τους βρίσκονται κυρίως σε παλαιοντολογικά μουσεία των Η.Π.Α. και της Ευρώπης, ωστόσο, κάποια από αυτά φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών.

Το ιστορικό, σαμιώτικο κρασί

Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για το γλυκόπιοτο κρασί της, το Μοσχάτο, το οποίο έχει τη δική του, ενδιαφέρουσα ιστορία: Κάποτε, το Βατικανό διατηρούσε δικό του οινοποιείο στο νησί, ενώ σήμερα, έχει παραχωρηθεί από την Καθολική Εκκλησία το προνόμιο παρασκευής εκκλησιαστικού οίνου για τη Θεία Ευχαριστία. Πράγματι, το Μοσχάτο Σάμου κατέχει ξεχωριστή θέση στη γαλλική αγορά, που είναι μία από τις πιο απαιτητικές στον κόσμο, ενώ έχει βραβευθεί και διακριθεί διεθνώς και το πλούσιο, φρουτώδες άρωμά του. Η καλύτερη ευκαιρία για να δοκιμάσετε όλες τις εκδοχές του σαμιώτικου Μοσχάτου, μαζί φυσικά με τις πεντανόστιμες γαστρονομικές δημιουργίες του νησιού, είναι η Γιορτή Κρασιού που διοργανώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στο Βαθύ. Παράλληλα, μπορείτε να απολαύσετε και το το τοπικό ούζο ή τη σούμα, που φτιάχνεται από το ίδιο σταφύλι με το φημισμένο κρασί. 

Είτε ταξιδέψετε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο, εκτός από το περίφημο κρασί, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε στις αποσκευές σας ένα βάζο με θυμαρίσιο μέλι και ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο, που θα συνοδεύουν γευστικά για μήνες πολλές από τις αναπολήσεις των διακοπών σας στη Σάμο.  

https://www.greek4foryou.com/ 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα