Χαλκιδική: Θεματικό πάρκο στη Διώρυγα του Ξέρξη - Επαφές με Ιράν για συνεργασία

09 Feb 2021, 17:45 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Χαλκιδική: Θεματικό πάρκο στη Διώρυγα του Ξέρξη - Επαφές με Ιράν για συνεργασία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Δημοτική Εταιρεία Αξιοποίηση Τουριστικών Ακινήτων Δήμου Αριστοτέλη αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία  θεματικού επισκέψιμου πάρκου στα Ν.Ρόδα με θέμα Διωρυγα Ξέρξη και με στόχο την καλύτερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Στη σχετική εισήγησή της η Πρόεδρος της επιχείρησης κ. Ζαμάνη Μαρία Ελένη, ανέφερε τα εξής:

"Στον ευρύτερο ρόλο της ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α Δ.ΑΕ δεν είναι μόνο η αξιοποίηση και η διαχείριση των ακινήτων του Δήμου Αριστοτέλη αλλά σύμφωνα και με την συστατική της πράξη και κάθε συναφή δράση που εκπληρώνει αυτό τον σκοπό. Θέλουμε και επιδιώκουμε να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κι όλα αυτά να τα προωθήσουμε για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

Σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσα από τη δημιουργία γεγονότων που θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης των τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό προτείνω να έρθουμε σε επαφή με επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και με την Ιρανική πρεσβεία οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο, ώστε να υλοποιηθεί η δράση με την οποία θα αναδείξουμε το μοναδικό προϊστορικό μηχανικό επίτευγμα της διώρυγας των Ν. Ρόδων που κατασκεύασε ο τότε αυτοκράτορας της Περσίας, Ξέρξης δημιουργώντας ένα θεματικό επισκέψιμο πάρκο αφιερωμένο στον Ξέρξη βασιλιά το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από την ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α Δ.ΑΕ με είσοδο προς το κοινό και να συνδυαστεί σαν ολοκληρωμένη εκδρομή Άλσος Στάγειρα-αιθουσα3d Ιερισσός–Πάρκο Ξέρξη Ν.Ρόδα.

Είναι σαφές ότι, μία τέτοια δράση αναμφίβολα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ανάδειξη της διπολικής σχέσης τουρισμού – πολιτισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις αμφίδρομες επιδράσεις θετικές και αρνητικές, πολιτισμού και τουρισμού και μη παραγνωρίζοντας την οικονομική διάσταση σε επίπεδο τοπικό, κρίνουμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί αυτή η προσπάθεια από τη μεριά μας για την εξισορρόπηση των δύο τάσεων, αλλά και προς όφελος της περιοχής μας. Αναπτυξιακή μεν για τον τουρισμό και προστατευτική δε για τα πολιτιστικά της γύρω περιοχής".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα