Δήμος Θεσσαλονίκης: Aλλάζει όψη η πλατεία Αριστοτέλους

29 Jan 2021, 10:37 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Aλλάζει όψη η πλατεία Αριστοτέλους

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σύνθετο Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους.

Βασική επιδίωξη είναι η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του σημαντικότερου δημόσιου χώρου εντός του ιστορικού τόπου της πόλης, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της.

Η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, αναμένεται ότι θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, στην ανάδειξή της ως τουριστικού, πολιτιστικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στην ευρύτερη περιοχή, στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και, κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.

Η υπό ανάπλαση περιοχή εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Πιο συγκεκριμένα, εκτείνεται σε μήκος από την Λεωφόρο Νίκης, μέχρι την οδό Εγνατία και κατά πλάτος από την εσωτερική παρειά των στοών εκατέρωθεν του άξονα. Αντίστοιχα, στις διασταυρώσεις με τους εγκάρσιους οδικούς άξονες (οδός Μητροπόλεως, οδός Τσιμισκή, οδός Βας. Ηρακλείου, οδός Ερμού) η περιοχή ορίζεται από την επέκταση της γραμμής των εσωτερικών παρειών των στοών. Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα. Συνολικά η περιοχή μελέτης ανέρχεται σε έκταση της τάξης των 32.500 τ.μ.

Οι κύριοι στόχοι του διαγωνισμού είναι οι παρακάτω:

-Ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης

-Πρωτοτυπία και πρωτοποριακό σχεδιασμό

-Ανοιχτός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους

-Πολυ-λειτουργικός δημόσιος χώρος

- Αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής

-Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός

- Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα