Ψηφιακό Οδυσσειακό Κέντρο στην Ιθάκη- Η Οδύσσεια μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις

30 Dec 2020, 14:13 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Ψηφιακό Οδυσσειακό Κέντρο στην Ιθάκη- Η Οδύσσεια μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η Ιθάκη ένα σύγχρονο Ψηφιακό Οδυσσειακό Κέντρο σηματοδοτεί η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Ιθάκης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε. προς την εκπόνηση της μελέτης του έργου της αποκατάστασης του κτηρίου Ειρηνοδικείου για τη λειτουργία του ως “Οδυσσειακό Κέντρο Δήμου Ιθάκης”.

Κατόπιν της εκπόνησης της μελέτης, θα λάβουν χώρα οι ενέργειες υλοποίησης και λειτουργίας του “Οδυσσειακού Κέντρου” το οποίο θα αποτελέσει το επίκεντρο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού και ένα κατ’ εξοχήν μέσον για την προώθηση του αποτυπώματος του μυθικού και ονειρικού τοπωνυμίου της Ιθάκης.

O επισκέπτης μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις θα μπορεί να νοιώσει ότι η Οδύσσεια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του και να βιώσει μια αξέχαστη εμπειρία ανάλογη του μεγαλείου του Οδυσσέα και της Ιθάκης. Η σύγχρονη τουριστική βιομηχανία βασίζεται πλέον σε προορισμούς που δίνουν την δυνατότητα της εμπειρίας.

“Η Ιθάκη θα κατέχει μια θέση που δικαιωματικά της αξίζει και θα μπορεί να μπει στο χάρτη των προορισμών που προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες” δηλώνει ομόφωνα η Περιφερειακή Αρχή.

“Τόσο η δαπάνη της μελέτης ύψους 60.000 ευρώ που έχει συμπεριληφθεί στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης έτους 2021, όσο και η χρηματοδότηση του ψηφιακού εξοπλισμού για την λειτουργία του Οδυσσειακού Κέντρου θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο διαχείρισης μέρους της σχετικής πίστωσης, προερχόμενης από την κατάπτωση των εγγυητικών της έκπτωτης εργολαβίας “Λιμένας Πισσαετού”, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις προβολής της Ιθάκης” δηλώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Από την ΕΥΔΗΜΟ ΑΕ, οργανισμό ο οποίος ανέλαβε την ειδική αυτή μελέτη, θα μελετηθεί η ενεργειακή κατάσταση και αναβάθμιση της υποδομής, οι εργασίες εκσυγχρονισμού και η δυνατότητα εγκατάστασης στο κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου εξοπλισμού προβολής του ψηφιακού περιεχομένου και των ψηφιακών εκθεμάτων (πχ. τραπέζι πολυαφής, οθόνες πολυαφής, εξοπλισμός εικονικής πραγματικότητας, μάσκες Virtual Reality, εκθετήριο ολογράμματος κτλ).

Για την ανακατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το “Οδυσσειακό Κέντρο”, ο Δήμος Ιθάκης προτίθεται να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης, μέσω υποβολής τεχνικού δελτίου στην ανοικτή πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον άξονα Α που αφορά την επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών κτιρίων που βρίσκονται εντός οικισμού.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα