Διαδραστικές ξεναγήσεις με κεντρικό άξονα την πολιτισμική ταυτότητα του οίνου στη Δράμα

22 Oct 2020, 10:40 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Διαδραστικές ξεναγήσεις με κεντρικό άξονα την πολιτισμική ταυτότητα του οίνου στη Δράμα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Δράμας προκήρυξε διαγωνισμό εκτιμώμενης αξίας 241.880 ευρώ με ΦΠΑ με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης εφαρμογών διαδραστικής και βιωματικής πληροφόρησης, προβολής, δικτύωσης και προώθησης του Κέντρου Ερμηνείας οίνου και αποσταγμάτων Δράμας και σχεδιασμό θεματικών διαδρομών.

Η Δράμα διαθέτει σημαντική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στον τομέα του οίνου και των αποσταγμάτων, η οποία παραμένει σήμερα ζωντανή μέσω ενός ισχυρού παραγωγικού δυναμικού αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου. Αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του πολιτιστικού κεφαλαίου «Οίνος – Αποστάγματα – Γαστρονομία», τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες ανάπτυξης πολιτιστικής ταυτότητας η οποία συνδέεται με το κρασί και την γαστρονομία (π.χ. Δραμοινογνωσία).

Οι προσπάθειες αυτές καταδεικνύουν ότι το πολιτιστικό κεφάλαιο της Δράμας στον τομέα αυτό, παρουσιάζει υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συνδράμει στα μέγιστα στην διατήρηση του ενεργού πληθυσμού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι οι πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την κληρονομιά του οίνου και των αποσταγμάτων παραμένουν ασύνδετοι μεταξύ τους, μη προσανατολισμένοι σε μια καθορισμένη ενιαία ταυτότητα (branding). Υιοθετώντας τη στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, θα αναπτυχθεί ένα κεντρικό σημείο αναφοράς το οποίο θα συγκεντρώνει και θα αναδεικνύει όλα τα δομικά στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού αυτού κεφαλαίου μέσα από νέες τεχνολογίες και τεχνικές ερμηνευτικής παρουσίασης.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός κέντρου ερμηνείας οίνου και αποσταγμάτων (Interpretation center of wine and spirits - ICWINE), με βασικό στόχο την διατήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής παρέμβασης. Το ICWINE θα χρησιμοποιεί διαφορετικές προσεγγίσεις ερμηνευτικής παρουσίασης προκειμένου να ενισχύσει την κατανόηση και αφομοίωση της πληροφορίας.

Στόχος θα είναι να διεγείρει την διαδικασία της ανακάλυψης από τον επισκέπτη, ο οποίος αναζητείται να αναπτύξει διανοητικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με τον πολιτισμό της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς χρησιμοποιούνται φιλικές προς τον χρήστη και διαδραστικές εφαρμογές.

Η λειτουργία που θα αναπτύξει το ICWINE αναλύεται παρακάτω:

-Διαδραστική και βιωματική πληροφόρηση – ξενάγηση με κεντρικό άξονα την πολιτιστική ταυτότητα του οίνου και των αποσταγμάτων της Δράμας.

-Ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με την διαχρονική εξέλιξη του Οίνου και των αποσταγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα στη Δράμα.

-Παρουσίαση της ιστορίας και της λαογραφίας της Χωριστής καθώς και της πολυεπίπεδης διασύνδεσης που αυτή έχει με την πολιτιστική κληρονομιά στον τομέα Οίνου και Αποσταγμάτων.

-Φιλοξενία εκπαιδευτικών εκδρομών σχολείων

-Φιλοξενία και διασύνδεση όλων των «μετόχων» που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Πολιτισμό του Οίνου, των Αποσταγμάτων και της Γαστρονομίας

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα