Ψηφιακή χάρτα του διατροφικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου
12 Oct 2020, 10:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Σοφία Κοντογιάννη
H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 – 2020 » για δημιουργία Ψηφιακής χάρτας του διατροφικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου.
Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία μίας ψηφιακής χάρτας - αποθετηρίου και εκθετηρίου του Αγροτικού πλούτου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με έμφαση στα προϊόντα αιχμής του κάθε νησιού και θα έχει σαν βασικό στόχο την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων αλλά και της αξίας του λαδιού, κρασιού, τυριού και των άλλων τοπικών και παραδοσιακής αγροτικής παραγωγής που αναδεικνύουν τη γαστρονομική φυσιογνωμία της Περιφέρειας.
Ο αγροτικός πλούτος της Περιφέρειας μεταξύ άλλων (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) θα καταγράψει ελαιόλαδο, τυρί, σαπούνι, σαρδέλες, μαστίχα, κρασιά σαμιώτικο και τυρί Λήμνου, λαδοτύρι, ούζο, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών και ελεύθερης αλιείας, οστρακοειδή.
Στόχος της πρότασης είναι:
-Η ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής με σκοπό την κάλυψη των τοπικών διατροφικών αναγκών και τη μείωση της εξάρτησης από την Ηπειρωτική Ελλάδα.
-Η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό και δημιουργία συνεργιών μεταξύ του Τουρισμού και της Αγροδιατροφής.
Η ψηφιακή χάρτα – αποθετήριο θα είναι φτιαγμένη για να παρέχει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους χρήστες.
Συνοπτικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι:
-Ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής έκθεσης (virtual exhibition) του Β. Αιγαίου, η οποία θα παρουσιάζει ηλεκτρονικά τον διατροφικό πλούτος του Β. Αιγαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Ψηφιακές εφαρμογές gaming για τη διαδραστική εξερεύνηση και γνωριμία με τον αγροτικό πλούτο του Β. Αιγαίου χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές παιχνιδοποίησης (gamification techniques) που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ψηφιακών επισκεπτών
-Ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου του αγροδιατροφικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου. Θα παρέχονται πληροφορίες (τόποι παραγωγής, τα βασικά οργανοληπτικά/γευστικά χαρακτηριστικά του, συνδυασμοί γεύσεων, παραδοσιακές συνταγές κλπ) οι οποίες Θα διατίθενται ελεύθερα στο κοινό.
-Ψηφιακές τουριστικές διαδρομές γαστρονομίας και γνωριμίας της αγροδιατροφικής κληρονομιάς Β. Αιγαίου.
διαβάστε ακόμα
-
Το Αρχαίο Δέντρο του ‘Εβρου αναδεικνύει τους διαχρονικούς ελαιώνες 05/12 | 07:01
-
Η Λευκάδα στους εορτασμούς του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024 02/12 | 07:16
-
Άγιος Νικόλαος - Ελούντα | Ο τουρισμός κινδυνεύει από τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα 04/12 | 07:31
-
Εγκατάσταση παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας 04/12 | 07:18
-
Καταδυτικό Πάρκο στο Ρέθυμνο 01/12 | 07:35
-
1ος Πανελλήνιος Αγώνας Αερομοντελισμού κλειστού χώρου στο Ηράκλειο 01/12 | 07:29
-
Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής | Δράσεις προβολής στην αμερικανική αγορά 30/11 | 10:06
-
Αθλητική εκδήλωση 1ος Δρόμος Αμνισσού 30/11 | 07:59
-
To Ρέθυμνο τίμησε την τηλεοπτική σειρά "Σασμός" 28/11 | 16:43
-
Σε Σύρο και Αθήνα γυρίσματα ταξιδιωτικής εκπομπής καναλιού της Εσθονίας 29/11 | 07:58
δημοφιλέστερα
- 1 Πώς οι χάκερ εξαπατούν τους πελάτες ξενοδοχείων από την εφαρμογή της Booking.com 05.12.2023 | ΤΑΣΕΙΣ
- 2 Ανοίγει το Χ.Κ. Παρνασσού - Επενδύσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού τα επόμενα χρόνια 05.12.2023 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 3 Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Πλαταμώνα 05.12.2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 4 Διεθνής προβολή της Πελοποννήσου από το συνέδριο ΤΒΕΧ Εurope 2023, Peloponnese 13.04.2023 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ
- 5 Booking.com και ΠΟΤ λανσάρουν σειρά εκπαιδευτικών βίντεο για πιο βιώσιμα ξενοδοχεία 05.12.2023 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 6 Αεροδρόμιο Αθήνας | 8,7% περισσότεροι ξένοι επιβάτες από το 2019 στο 11μηνο του 2023 05.12.2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 7 TUI: Λεπτομερής καταγραφή των υποδομών προσβάσιμου τουρισμού σε 200 ξενοδοχεία 05.12.2023 | TOUR OPERATORS
- 8 Νέο ξενοδοχείο στην Πάρο από τα Andronis Hotels 05.12.2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 AEGEAN | + 50% σε σχέση με το 2022 η επιβατική κίνηση το α' πεντάμηνο του 2023 09.06.2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 10 Ουραγός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη η Γερμανία | Eγκρατείς στις δαπάνες τους οι Γερμανοί 05.12.2023 | ΑΓΟΡΕΣ