Δήμος Καρπενησίου: Κατά της εγκατάστασης αιολικού σταθμού, υπέρ των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης

29 Sep 2020, 10:32 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Καρπενησίου: Κατά της εγκατάστασης αιολικού σταθμού, υπέρ των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ψήφισμα εξέδωσε ο Δήμος Καρπενησίου ως προς το προς το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα διοικητικά όρια του Δήμου και σε περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας.

Με βάση το Ψήφισμα ο Δήμος δηλώνει τα εξής:

1. Την επί της αρχής θετική στάση του Δήμου Καρπενησίου για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εν γένει για τις πολιτικές βελτίωσης του εθνικού και ευρωπαϊκού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

2. Την ανησυχία και την αντίθεσή του Δήμου στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές δασικές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.

3. Τη θέση ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται αποφασιστική γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια και όχι με απλή γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας όπως ισχύει σήμερα.

4. Την ανάγκη αναθεώρησης του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και του χωροταξικού σχεδιασμού της Ευρυτανίας, εξαιρώντας το Δήμο Καρπενησίου από τη συγκεκριμένη επένδυση.

5. Σχετικά με την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού στην θέση ΄΄Πικροβούνι’’, όπως και για τις θέσεις ‘’Καστρί- Κοκκάλια, ‘’Καράβι- Αλογοβούνι’’, ‘’Τύμπανο- Τρυπητήρι’’, ο Δήμος Καρπενησίου από το 2012 έχει τοποθετηθεί αρνητικά ως προς την εγκατάσταση αιολικού σταθμού καθώς το όφελος μίας τέτοιας επένδυσης για την τοπική κοινωνία, είτε αυτό είναι οικονομικό, είτε αυτό είναι περιβαλλοντικό, είτε αυτό είναι κοινωνικό είναι πολύ μικρό, σε αντίθεση με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει.

6. Επιπρόσθετα, ο δήμος Καρπενησίου έχει κινηθεί δια της δικαστικής οδού προσφεύγοντας ενώπιον του ΣτΕ για τις περιπτώσεις εγκατάστασης αιολικών σταθμών στις θέσεις ‘’Πικροβούνι’’, ‘’Καστρί- Κοκκάλια’’, ‘’Καράβι- Αλογοβούνι’’, ‘’Τύμπανο- Τρυπητήρι’’, έχοντας αναλάβει το κόστος όλων αυτών των ενεργειών.

7. Παρόλο που η τροποποίηση της μελέτης μειώνει σημαντικά τον αριθμό των ανεμογεννητριών από 12 σε 3 μεγαλύτερου ύψους στη συγκεκριμένη θέση που δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, παραμένουμε αρνητικοί στην οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει το φυσικό περιβάλλον και αλλάζει την φυσιογνωμία της περιοχής.

8. Υπογραμμίζεται η τεράστια συμβολή της Ευρυτανίας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας της χώρας από το έτος 1965 με τη λίμνη «Κρεμαστών» και κυρίως πρέπει να τονιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που είχε το έργο αυτό επί πληθυσμιακής εξέλιξης του νόμου και τη δυνατότητα μιας εναρμονισμένης με τον πρωτογενή τομέα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα