Ο Δήμος Αμαρουσίου στη Ρότα των Φοινίκων

18 Aug 2020, 09:51 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ο Δήμος Αμαρουσίου στη Ρότα των Φοινίκων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τη συµµετοχή του στον πολιτιστικό θεσµό Η Ρότα των Φοινίκων , La rotta dei Fenici του Συµβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε ο Δήμος Αμαρουσίου.

Σκοπός της εν λόγω συµµετοχής, είναι η ανάδειξη του Αµαρουσίου σε πόλη µε διεθνή ταυτότητα, κέντρο του πολιτισµού, του αθλητισµού και του επιχειρείν. Κύριος στόχος, είναι η διαχείριση και µετάδοση της πολιτιστικής κληρονοµιάς στις νεότερες γενιές της πόλης, µέσα από µια σειρά δράσεων κι εκδηλώσεων που αφορούν στην ιστορία και στον πολιτισµό του Αµαρουσίου. Εξάλλου το Μαρούσι, καταγράφεται στην ιστορία ως αρχαία πόλη Άθµονον, με επίσημη καταγραφή του το 508 π.Χ.  Ειδικότερα, η Ρότα των Φοινίκων είναι µια από τις 38 διεθνείς πολιτιστικές διαδροµές που αποτελούν σήµερα µέρος του προγράµµατος του ίδιου ονόµατος του Συµβουλίου της Ευρώπης. Το κύριο θέµα της είναι ο διαπολιτισµικός διάλογος στη Μεσόγειο, λαµβάνοντας υπόψη τους αρχαίους πολιτισµούς της Μεσογείου και συνέβαλαν στη δηµιουργία µιας κοινής πολιτιστικής κοινότητας θέτοντας τα θεµέλια αυτού που σήµερα ονοµάζεται ο σύγχρονος δυτικός πολιτισµός.

 Η Ρότα των Φοινίκων αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Σύµβαση για το Τοπίο το 2000 στη Φλωρεντία και στην Ευρωπαϊκή Σύµβαση για το ρόλο της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς για την Κοινωνία, η οποία ξεκινά από την έννοια ότι η γνώση της πολιτιστικής κληρονοµιάς συγκαταλέγεται στα δικαιώµατα του ατόµου και καλεί τους πληθυσµούς να διαδραµατίσουν ενεργό ρόλο στην αναγνώριση των αξιών της πολιτιστικής κληρονοµιάς. Καλεί δηλαδή τα κράτη να προωθήσουν µια συµµετοχική διαδικασία αξιοποίησης βασισµένη στη συνέργεια µεταξύ δηµόσιων θεσµών, οι οποίοι ορίζονται ως κοινότητες κληρονοµιάς , αποτελούµενες από οµάδες ανθρώπων που εκτιµούν συγκεκριµένες πτυχές της πολιτιστικής κληρονοµιάς και επιθυµούν, στο πλαίσιο της δηµόσιας δράσης, να υποστηρίξουν και να µεταδώσουν στις µελλοντικές γενιές.

Τέλος, οι χώρες που συµµετέχουν σήμερα στο δίκτυο περιλαµβάνουν ∆ήµους από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, το Λίβανο, την Τυνησία, την Κροατία και την Κύπρο.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα