Σύρος: Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη

23 Jul 2020, 10:45 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Σύρος: Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το έργο στοχεύει στην αξιοποίηση των των ψηφιακών εφαρμογών, για την ενίσχυση του πολιτισμού της εμπειρίας μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός ψηφιακού / πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου, το οποίο με αφορμή τον Βίο και το Έργο του Συριανού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη, θα αναπαριστά εικονικά στο κοινό μία ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας.

Το ψηφιακό αυτό δρώμενο θα εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, 80 τ.μ., στην Άνω Σύρο, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού (Πιάτσα).

Παράλληλα, το έργο θα δημιουργήσει συμπληρωματικές δράσεις στο υφιστάμενο Μουσείο Βαμβακάρη, το οποίο λειτουργεί σε μικρή απόσταση από τη θέση εστίασης του έργου.

Το κυρίως εκθεσιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

-Το φαινόμενο του ≪ρεμπετισμού≫ (τέλη του 19ου αιώνα – Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο)

-Ο Βίος και το Έργο του Μάρκου Βαμβακάρη (βασισμένο εν πολλοίς στον αυτοβιογραφικό στίχο των τραγουδιών του)

-Την ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονα ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα και σκηνοθεσία

Το πρόγραμμα αυτό φέρνει ζωντανά στο προσκήνιο πολιτιστικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά, βιωματικά και ιστορικά στοιχεία της εποχής, με τρόπο εντυπωσιακό, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό. Παράλληλα, αποτελεί έναυσμα, αφενός για την ενασχόληση νέων στη μελέτη και δημιουργία, βασισμένη στην παρακαταθήκη της παράδοσης, αφετέρου για έναν δυναμικό τρόπο επαφής του αλλοδαπού κοινού με μία σημαντική δημιουργική παραγωγή της ελληνικής κοινωνίας.

Συμπληρωματικά, μία ακόμη δράση θα συμβάλει στην ολοκλήρωση των στόχων:

- Η αναδιάρθρωση και ο εμπλουτισμός των υλικών εκθεμάτων με ψηφιακή υπηρεσία ακουστικής ξενάγησης σε 4 γλώσσες, παρέχοντας απτή μαρτυρία.

Με στόχο τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας, το δρώμενο υποστηρίζεται από κινούμενες εικόνες αρχειακού υλικού, ψηφιακές εκτυπώσεις και σύστημα 8-κάναλης αναπαραγωγής νέων ηχογραφήσεων μουσικής, με παράλληλη και συγχρονισμένη προβολή σε περιμετρική διάταξη μεγάλων οθονών με πρωτότυπα βίντεο κλιπ. Οι παραγωγές των βίντεο θα αναπαριστούν καλλιτεχνικά και ιστορικά εποχές, επαγγέλματα, καταστάσεις και βιώματα, με τρόπο φαντασμαγορικό και ψυχαγωγικό. Η αέναη ροή εικόνων, ήχων και φαντασίας μέσα στο χώρο του δρώμενου στοχεύει στη δημιουργία ενός ≪μαγικού≫ περιβάλλοντος, αναζητώντας την οπτικοποίηση της πνευματικότητας και την εκ των έσω ακρόαση.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα