Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Όχι σε ξενοδοχεία και κατοικίες στη μαρίνα Καλαμαριάς

21 Jul 2020, 10:28 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Όχι σε ξενοδοχεία και κατοικίες στη μαρίνα Καλαμαριάς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε θετικά για την Έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του έργου ‘’Γενικός σχεδιασμός Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού)’’ με τους όρους και τις πρoϋποθέσεις της Σ.Μ.Π.Ε. με την ενσωμάτωση των μίας σειράς μέτρων, κατευθύνσεων και όρων.

Τα μέτρα οι προϋποθέσεις και οι όροι έχουν ως εξής:

1. Στις προτεινόμενες χρήσεις γης της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας να μην περιλαμβάνονται

α) ξενοδοχεία, ξενώνες κλπ και

β) κατοικία προς μίσθωση δεδομένου της μικρής διαθέσιμης έκτασης της Μαρίνας και της άμεσης γειτνίασής της με τον αστικό ιστό του Δήμου Καλαμαριάς.

2. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη του τευρύτερα και τοπικά χαρακτηριστικά του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς και να παράγει ένα υψηλής ποιότητας και αισθητικής περιβάλλον.

3. Να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των παραγόμενων αποβλήτων επικινδύνων και μη από τις δραστηριότητες στη θαλάσσια αλλά και στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας, σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες σχεδιασμούς (Ε.Σ.Δ.Α., Ε.Σ.Δ.Ε.Α. και Π.ΕΣ.Δ.Α.).

4. Να καταρτιστούν και να εγκριθούν αρμοδίως κατά τη λειτουργία της Μαρίνας Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης και Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων.

5. Να γίνει κατάλληλη επιλογή αυτόχθονων ειδών χλωρίδας που θα φυτευτούν στους νέους ή/και υφιστάμενους χώρους πρασίνου, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η βιοποικιλότητα και να μην αλλοιωθεί η εικόνα του τοπίου.

6. Ο φορέας διαχείρισης της Μαρίνας να υλοποιεί πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο θα περιλαμβάνονται μετρήσεις ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέτρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του θορύβου για το σύνολο των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και πρόγραμμα εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου του θαλάσσιου και του χερσαίου τμήματος της Μαρίνας. Να υποβάλει ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης της ποιότητας περιβάλλοντος και της διαχείρισης αποβλήτων στις αρμόδιες περιβαλλοντικά ελεγκτικές Αρχές προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως απρόβλεπτες δυσμενείς επιπτώσεις για να ληφθούν τα κατάλληλα επανορθωτικά μέτρα.

7. Με ευθύνη του φορέα του έργου να γίνονται δεκτά σκάφη που θα διαθέτουν απαραιτήτως δεξαμενές συγκράτησης λυμάτων ή συστήματα καθαρισμού λυμάτων εγκεκριμένου τύπου.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα