Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής: Ο μελισσοτουρισμός ως μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού

23 Jun 2020, 10:30 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής: Ο μελισσοτουρισμός ως μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε μια διαφορετική τουριστική προσέγγιση προβαίνει ο Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των µέτρων  αντιµετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον τουριστικό τομέα.

Ο νέος τουριστικός προσανατολισμός, αφορά στην ανάπτυξη του μελισσοτουρισμού, ο οποίος αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη της μελισσοκομίας και τη ζωή της μέλισσας. Οι προσφερόμενες εμπειρίες παρέχουν την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να ανακαλύψει την παράδοση και τις πρακτικές της μελισσοκομίας στον τόπο επίσκεψης, να μάθει για τη χρήση των προϊόντων κυψέλης γνωρίζοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία και τους ντόπιους.

Για παράδειγμα, ο μελισσοτουρισμός περιλαμβάνει επίσκεψη και ξενάγηση σε μελισσοκομείο, περιήγηση και παρατήρηση μελισσοσμηνών στο φυσικό τους περιβάλλον, μελισσοκομικά μουσεία, γευσιγνωσία διαφόρων τύπων μελιού, συμμετοχή σε σεμινάρια παρασκευής κεριών, εδεσμάτων με τη χρήση μελιού καθώς και καλλυντικών από κερί όπως κηραλοιφές - σαπούνια, μελισσοθεραπεία και περιήγηση σε κήπο με μελισσοκομικά φυτά. Επιπροσθέτως, οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν και την πλήρη ενημέρωση και εξοικείωση των επισκεπτών με τη σημασία των μελισσών στη φύση για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο  Δήμος Νέας Προποντίδας αποφάσισε τη συμμετοχή του στο σχετικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο BeePathNetBuilding together the story of bees in urban areas, στο οποίο μαζί με τη Νέα Προποντίδα συμμετέχουν ο δήμος της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ως επικεφαλής εταίρος, ο δήμος της πόλης Bydgoszcz της Πολωνίας, ο δήμος Amarante της Πορτογαλίας,  ο δήμος Cesena της Ιταλίας και  ο δήμος του Hegyvidék της Βουδαπέστης Ουγγαρίας.

Οι εν λόγω ευρωπαϊκές πόλεις, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων φιλικών προς τη μέλισσα, δηλαδή πόλεις που σέβονται το περιβάλλον και φροντίζουν για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Μέσω του έργου BeePathNet, ο Δήμος Νέας Προποντίδας επιδιώκει, μεταξύ άλλων, η δημιουργία θεματικού πάρκου για τη μέλισσα και τη συνεργασία με τοπικούς συνεταιρισμούς μελιού. Γενικότεροι στόχοι, είναι η αύξηση και η ενδυνάμωση της βιοποικιλότητας, με δράσεις όπως η δημιουργία αστικών χώρων πρασίνου, ο εμπλουτισμός με ενδημικά είδη φυτών και βλάστηση που προσελκύουν επικονιαστές όπως οι μέλισσες, των οποίων ο ρόλος στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στην διατροφική επάρκεια, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος. Τέλος, βασικός στόχος του σχεδίου δράσης του έργου, αποτελεί η ενδυνάμωση της τοπικής μελισσοκομίας, ώστε να αναπτυχθεί το ανωτέρω νέο, εναλλακτικό τουριστικό προϊόν. 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα