'Ναι" στην αξιοποίηση του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη με επιφυλάξεις για καταλύματα

11 Jun 2020, 10:08 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

'Ναι" στην αξιοποίηση του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη με επιφυλάξεις για καταλύματα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Η Σ.Μ.Π.Ε. αφορά την εκτίμηση και αξιολόγηση των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τον καθορισμό χρήσεων γης στην έκταση του πρώην Στρατοπέδου.

Στο πλαίσιο της γνωμοδότησης προτείνεται η ενσωμάτωση των παρακάτω μέτρων, κατευθύνσεων και όρων για την πρόληψη και περιορισμό των επιπτώσεων από την εφαρμογή του Σχεδίου:

-Να ληφθεί μέριμνα για τυχόν πιέσεις χρήσεων γης (συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά με τη λειτουργία του Πάρκου) εκτός και πέριξ του Μητροπολιτικού Πάρκου οι οποίες μπορεί να είναι ασύμβατες με την υφιστάμενη κατάσταση.

-O Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, υποχρεούται για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΕΧΣ για τη λήψη επανορθωτικών μέτρων.

-Να τηρηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για όλα τα έργα και δραστηριότητες του Μητροπολιτικού Πάρκου που προβλέπονται από την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία.

-Τα έργα του ΕΧΣ να υιοθετήσουν σύγχρονες τεχνολογίες με σκοπό την υψηλή τους ενεργειακή απόδοση, όπως βιοκλιματικός σχεδιασμός, χρήση ΑΠΕ.

-Η χωροθέτηση των έργων ή και δραστηριοτήτων να λάβει υπόψη της τις ανάγκες προστασίας του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής επέμβασης και ειδικότερα της περιοχής προστασίας ελέγχου χαρακτηρισμένων δασών ( δασικά τμήματα) που ορίζεται από τη μελέτη.

-Να αποφεύγεται η χωροθέτηση ασύμβατων έργων και δραστηριοτήτων πλησίον περιοχών πολιτιστικού ενδιαφέροντος εξυπηρετώντας το σκοπό προστασίας.

-Για την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Πάρκου να προβλεφθούν γωνιές Ανακύκλωσης.

-Διατηρούμε επιφυλάξεις για την προτεινόμενη χρήση τουριστικά καταλύματα μέχρι 100 κλίνες γιατί τόσο η ίδια η χρήση (διανυκτέρευση των επισκεπτών στο χώρο) όσο και η ένταση της δραστηριότητας (προτεινόμενη δυναμικότητα 100 κλίνες), οδηγεί στην αστικοποίηση του χώρου και έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας του πάρκου που είναι το ελεύθερο πράσινο και η διατήρηση της μνήμης και του ιστορικού χαρακτήρα του τόπου. Για τους ίδιους λόγους διατηρούμε επιφυλάξεις για την πρόβλεψη εγκατάστασης εργαστηρίων χαμηλής όχλησης.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα