Πειραιάς: Παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή

18 Feb 2020, 10:11 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πειραιάς: Παρατηρητήριο για την κλιματική αλλαγή

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην υλοποίηση πιλοτικού μηχανισμού ενημέρωσης, πρόληψης, διαχείρισης και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή στο αστικό περιβάλλον του Πειραιά προχωρά ο Δήμος Πειραιά.

Έναυσμα για την ένταξη στο ανωτέρω πρόγραμμα, αποτέλεσε κυρίως το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι μεγάλες πόλεις συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος, καθώς οι αστικές δραστηριότητες αποτελούν μείζονες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στα αστικά κέντρα επηρεάζει τη βλάστηση και τους χώρους πρασίνου, αυξάνοντας κατά συνέπεια τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θερμότητα και τις πλημμύρες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αστικά περιβάλλοντα έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών, στη διαθεσιμότητα και ποιότητα του νερού, στην κατανάλωση της ενέργειας και στην υποβάθμιση των υποδομών.

Συνεπώς, ο Δήμος Πειραιά, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Περιφέρειας Αττικής με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, προχωρά στη δημιουργία του ανωτέρω μηχανισμού, καθώς τα λιμάνια συνιστούν σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα, που είναι ευάλωτοι στις μελλοντικές αλλαγές στο κλίμα.

Η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρεται όχι μόνο στην προστασία από τις δυσμενείς επιπτώσεις και στην ελαχιστοποίηση της καταστροφής που μπορούν να προκαλέσουν, αλλά και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που μπορεί να προκύψουν. Όσο πιο νωρίς ένας δήμος προγραμματίσει την προσαρμογή, τόσο καλύτερα προετοιμασμένος θα είναι ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Είναι λιγότερο δαπανηρό να αναλάβει έγκαιρη και προγραμματισμένη δράση προσαρμογής, παρά να πληρώσει το τίμημα της μη προσαρμογής. Αν και μελλοντικές προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής έχουν πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο σε αρκετές χώρες, δεν υπάρχουν ωστόσο αρκετά στοιχεία για την εκτίμηση αυτών σε τοπικό επίπεδο. Αυτό εμποδίζει τους δήμους να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, οι δήμοι δεν έχουν την απαραίτητη επιστημονική και τεχνική γνώση και εμπειρία για την εκτέλεση αυτών των εργασιών. Η διαθεσιμότητα κατάλληλων πλαισίων και εργαλείων θα βοηθούσε στην καλύτερη ενημέρωση και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή  (ΕΣΠΚΑ) εκπονήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), που με βάση τις κλιματικές συνθήκες και την τρωτότητα κάθε περιφέρειας, θα καθορίσουν επακριβώς τους τομείς πολιτικής και τις γεωγραφικές ενότητες προτεραιότητας για λήψη μέτρων, με ταυτόχρονη εξειδίκευση των μέτρων αυτών, καθώς επίσης και τα οικονομικά μέσα για την υλοποίηση των μέτρων και τους σχετικούς φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναλογούν Περιφερειακό Σχέδιο της Αττικής, καταρτίζεται άμεσα.

Μεταξύ άλλων, ο Μηχανισμός προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία παρατηρητηρίου για την κλιματική αλλαγή και ηλεκτρονική ενημερωτική πύλη που θα υποστηρίζει τους ανωτέρω στόχους, με πληροφορίες ανοιχτές και διαθέσιμες στους πολίτες και μέσω χρήσης εφαρμογής για έξυπνες συσκευές.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα