Πολυθεματικό πάρκο στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

06 Jan 2020, 13:09 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πολυθεματικό πάρκο στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης για την δημιουργία Πολυθεματικού πάρκου στη θέση «Σταυρός» Κερασιάς - Κρυονερίου και Θεματικού πάρκου ιστορικής μνήμης στη θέση «Στεφάνι» της Τοπικής Κοινότητας Μορφοβουνίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την υλοποίηση της επένδυσης θα αξιοποιηθεί έκταση περίπου 140 στρεμμάτων.  Όπως σημειώνει ο Δήμος η Δημιουργία του Πολυθεματικού Πάρκου είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, διότι λόγω του πολυεπίπεδου χαρακτήρα του καλύπτει πολλαπλές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Η δομή του και ο τρόπος ανάπτυξης γίνεται αυτοτελής προορισμός, με οικονομικό, αθλητικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό ενδιαφέρον για όλες τις ηλικίες. Πρωτίστως για τα παιδιά, τους νέους, τους ενήλικες, καθώς και τους παραγωγούς και επαγγελματίες του τουρισμού. Το προτεινόμενο πάρκο καθίσταται σημείο αναφοράς για την απασχόληση των επισκεπτών και ειδικότερα του εκπαιδευτικού Τουρισμού.

Αφετηρία είναι η βαθύτερη ανάγκη της περιοχής για σύγχρονες υποδομές, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη βελτίωση της Ποιότητας ζωής ντόπιων και ξένων, στη δημιουργία μιας νέας αγοράς προϊόντων, στην κοινωνική και οικονομικής Ανάπτυξης των παραλίμνιων κοινοτήτων, αλλά και του Νομού Καρδίτσας γενικότερα.

Αναπτυξιακοί Στόχοι:

  • Δημιουργία εκθεσιακού χώρου με παράλληλη θέσπιση υπαίθριας Αγοράς Τοπικών Προϊόντων κάθε Κυριακή, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στους ντόπιους παραγωγούς να πωλούν οι ίδιοι απ΄ ευθείας τα προϊόντα τους σε ντόπιους και ξένους αγοραστές, χωρίς ενδιάμεσους που υφαρπάζουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της περιοχής.
  • Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για όλες τις ηλικίες, αλάνα ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, μονόζυγα, χώρους ήπιας άθλησης, όπως βάδισμα περιμετρικά του πάρκου, κ.α.
  • Δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων, όπως χώρος προβολών ταινιών, χώρος για φωτογραφικές και άλλες εκθέσεις, φιλοξενία συναυλιών, χορευτικών συγκροτημάτων, κ.ά.
  • Δημιουργία υποδομής για εκπαιδευτικές – περιβαλλοντικές δράσεις, διαμόρφωση χώρων για δυνατότητα φιλοξενίας εναλλακτικών εκπαιδευτικών μονάδων όπως είναι το Σχολείο Δάσους, Θερινά Σχολεία, Θερινές Ακαδημίες, κ.ά.
  • Επαναλειτουργία του Αναψυκτηρίου και χώρο έκφρασης Νεολαία από Συλλόγους Νέων, Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς των Κοινοτήτων Κερασιάς – Κρυονερίου.

Βαθύτερα αποτελέσματα επένδυσης:

  • Δημιουργία ενός πρότυπου έργου που καλύπτει ανάγκες όλων των ηλικιών και ευρείας κλίμακας ενδιαφερόντων, γι’ αυτό και αποφέρει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή, δεδομένου του πολυεπίπεδου χαρακτήρα και λειτουργία του Πάρκου.
  • Δημιουργία συνθηκών σύνδεσης της περιοχής με εκπαιδευτικές μονάδες, όλων των βαθμίδων, με στόχο την μετατροπή της παραλίμνιας περιοχής σε τόπο βιωματικής μάθησης και εμπειρίας, αλλά και με σαφή κατεύθυνση και προσανατολισμό τις διεθνείς συνεργασίες με ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς.
  • Δημιουργία μιας νέας αγοράς, με εμφανή ποιοτικά χαρακτηριστικά και οικονομικά αποτελέσματα στην Τοπική Οικονομία. Οι ντόπιοι παραγωγοί κάθε Κυριακή θα διαθέτουν τοπικά προϊόντα πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα οι ίδιοι, και χωρίς κόστος. Προπαντός χωρίς διαμεσολόβηση τρίτων, αυξάνοντας έτσι το κέρδος ως παραγωγοί και διαθέτες της δικής τους παραγωγής.
  • Σύνδεση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με την Τουριστική Ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της περιοχής προϊόντα ποιότητας, προβάλλοντας την παραγωγική ταυτότητα της λίμνης Πλαστηρα. Με άλλα λόγια συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στην ενίσχυση του branding της περιοχής με την πώληση ποιοτικών προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα