Ημερίδα για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου

25 Oct 2019, 10:03 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ημερίδα για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Παροικία της Πάρου, ημερίδα για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου και ειδικότερα των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι και στους Λάκκους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Αστικής, Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φίλοι της Πάρου», με την συμμετοχή του Δήμου Πάρου.

Όπως αναφέρουν οι Φίλοι της Πάρου, η σημερινή κατάσταση των αρχαίων λατομείων είναι λυπηρή και αποτελεί πηγή συνεχούς απογοήτευσης των χιλιάδων επισκεπτών στην Πάρο. Συνεπώς, το ζήτημα των αρχαίων λατομείων της Πάρου είναι πολύπλευρο και οι λύσεις χρειάζονται τη συμβολή όλων. Για αυτόν το λόγο, ξεκινά  μια πρωτοβουλία με σκοπό να οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα δράσης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων. Σαν πρώτο βήμα προτάθηκε η διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας, η οποία θα είναι ανοικτή σε όλους τους τοπικούς φορείς που θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην διοργάνωση και επιτυχία.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων  η πολιτιστική αξία των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της Πάρου , οι προοπτικές και δυνατότητες ανάδειξης αντίστοιχων μνημειακών συνόλων, η προστασία και ανάδειξη της υπόγειας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η χρήση  ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση της διεθνούς εμπειρίας και του Ευρωπαϊκού προγράμματος Underground4Value (Η2020).

Μεταξύ των ομιλητών της Ημερίδας, είναι και η Έλενα Κόρκα, πρ. Γ. Δ. Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπ. Πολιτισμού-Αθλητισμού, Αντιπρόεδρος Β&Δ Μεσογείου του ICOMOS, η οποία και θα συντονίσει τη συζήτηση, ο  Γιώργος Βλαντάς, Πρόεδρος Φίλων της Πάρου, ο Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου, ο Γιώργος Καρυδάκης, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ο Giuseppe Pace, Συντονιστής προγράμματος Underground4Value, Institute of Mediterranean Studies, National Research Council of Italy, ο Κώστας Μπιζάς, Έπαρχος.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα