3,5 εκατ. ευρώ για την προστασία από διάβρωση των ακτών της Πελοποννήσου

15 Oct 2019, 09:31 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

3,5 εκατ. ευρώ για την προστασία από διάβρωση των ακτών της Πελοποννήσου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει η δράση προστασίας από διαβρώσεις και κατολισθήσεις περιοχών της Πελοποννήσου, σύμφωνα με την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο σχετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Η διάβρωση των εδαφών και των ακτών είναι αρνητικά φυσικά φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται διαχρονικά, έχοντας ως αιτία την ερημοποίηση και ως αποτέλεσμα την ανθρώπινη παρέμβαση.

Τα ανωτέρω  φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα, έντονα και εκτεταμένα στις περισσότερες περιπτώσεις, σε υποδομές και περιουσίες, είτε από πλημμύρες, είτε και από κατολισθήσεις, ενώ απειλούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Συνέπεια των ανωτέρω, είναι το σημαντικό κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα εξ' αιτίας της υποβάθμισης των παραλιών, των πολιτιστικών πόρων, των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Για τους λόγους αυτούς, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στο περιβαλλοντικό και οικονομικό περιβάλλον των εν λόγω περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με βάση τα παραπάνω, στο πλαίσιο της παρούσας δράσης σχεδιάζεται να αναληφθούν μέτρα προστασίας ή και αναστροφής των φαινομένων διάβρωσης στις περιοχές που εμφανίζουν έντονα προβλήματα.

Οι εν λόγω δράσεις περιλαμβάνουν έργα υποδομών για την προστασία των ακτών και εδαφών, από τη διάβρωση και τις κατολισθήσεις.

Ενδεικτικά, προγραμματίζονται παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν στα εξής:

-Κατασκευή τεχνικών έργων προστασίας συγκράτησης υλικού ή εγκλωβισμού της άμμου και ελαχιστοποίησης των απωλειών.

-Σταθεροποίηση βραχωδών πρανών για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων σε ιδιαίτερης πολιτιστικής και φυσικής αξίας περιοχές.

-Συστήματα παρακολούθησης της συμπεριφοράς ως προς τις κατολισθήσεις των πρανών.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα