Χίος: Πεζοπορία στα χνάρια των μαστόρων της πέτρας Θυμιανών

30 Sep 2019, 10:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Χίος: Πεζοπορία στα χνάρια των μαστόρων της πέτρας Θυμιανών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την ανάπλαση και ανάδειξη της πεζοπορικής διαδρομής των μαστόρων της πέτρας των Θυμιανών, καθώς του δημοτικού χώρου στις Κουκουναύγιες αποφάσισε ο  Δήμος Χίου.

Στόχος της δράσης,  είναι η φροντίδα και προβολή των μονοπατιών και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με θέμα την πέτρα. Μέσω του δικτύου των μονοπατιών,  ο περιπατητής θα γνωρίσει τον τόπο όπου αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε μέχρι και σήμερα η ιστορία εξόρυξης και λάξευσης της Θυμιανούσικης Πέτρας. Η ανάδειξη της περιοχής μέσω των εν λόγω διαδρομών, εκτιμάται πως θα συμβάλει συμπληρωματικά στην ανάπτυξη του φυσιολατρικού και περιπατητικού τουρισμού. Το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που δημιουργείται έχει ως θέμα την πεζοπορική διαδρομή των μαστόρων της πέτρας, με αναφορά στη Θυμιανούσικη πέτρα. Η περιοχή μελέτης μέσα στην οποία αναπτύσσεται το δίκτυο των διαδρομών, έχει παράδοση στην εξόρυξη, λάξευση και χτίσιμο της πέτρας και συνδέει τον τόπο από όπου πήρε και το όνομά της η πέτρα, τα Θυμιανά, με τις παραλίες του Μέγα Λιμνιώνα, της Αγ. Ερμιόνης και του Καρφά.

Σημαντικό στοιχείο της δράσης, είναι η οργάνωση της προσέγγισης στην περιοχή με τρόπο που να διευκολύνει τους επισκέπτες. Ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών θα προσέρχεται με αυτοκίνητο ή με πούλμαν, γι’ αυτό το λόγο οργανώθηκαν 3 διαδρομές με 3 σημεία εκκίνησης , που έχουν εύκολη πρόσβαση και χώρο στάθμευσης για τα οχήματα. Τα σημεία εκκίνησης βρίσκονται δίπλα σε τουριστικούς προορισμούς για την καλύτερη ενημέρωση και την προώθηση του δικτύου και στους επισκέπτες που δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή. Παράλληλα και οι 3 διαδρομές συγκαταλέγονται στον τύπο των κυκλικών διαδρομών, διότι η αφετηρία και η κατάληξή τους ταυτίζονται, έτσι είναι εύκολο στον κάθε περιπατητή να επιστρέψει στο αυτοκίνητό του στο τέλος της πεζοπορίας χωρίς κούραση.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα