Το κτίριο Περδίκη αναβιώνει την πλούσια βιομηχανική ιστορία του Πειραιά

20 Sep 2019, 11:03 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Το κτίριο Περδίκη αναβιώνει την πλούσια βιομηχανική ιστορία του Πειραιά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το εμβληματικό κτίριο της σαπωνοποιίας Περδίκη, στην ιστορική περιοχή της νηματουργίας επί της Λεωφόρου Ρετσίνα στον Πειραιά, πρόκειται να αναμορφωθεί σε πλήρως  λειτουργικό κτίριο, έως την εκπνοή του 2022.

Το εν λόγω σημαντικό έργο, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών Φιλόδημος Ι, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 10.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Στόχος της ανακατασκευής του, είναι να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο κτίριο, το οποίο θα αναδεικνύει το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της περιοχής, αποτελώντας εκ νέου τοπόσημο. Ιδιαίτερη βαρύτητα στις άμεσες εργασίες, θα δοθεί στη λειτουργική σύνδεση της παράδοσης, με τη βιώσιμη οικονομία του σήμερα.

Η ιστορία της νηματουργίας στον Πειραιά

Το 1871 οι αδελφοί Θεόδωρος, Αλέξανδρος και Δημήτριος Ρετσίνας, ιδρύουν το πρώτο τους εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στον Πειραιά. Τα χρόνια που ακολούθησαν, δημιουργείται υφαντήριο και βαφείο και στις αρχές της δεκαετίας του 1890, η επιχείρηση Ρετσίνα διαθέτει πέντε εργοστάσια. Στις αρχές του  20ού αιώνα, η επιχείρηση Ρετσίνα είναι η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της χώρας και κάτοικοι από όλες τις συνοικίες του Πειραιά εργάζονται στα εργοστάσια της. Η οικογενειακή επιχείρηση που αναπτύχθηκε σε υφαντουργία βαμβακερών υφασμάτων, γνωστών με το όνομα «ρετσίνες», γίνεται η σημαντικότερη των Βαλκανίων.

Η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ρετσίνα, λεγόταν παλαιότερα Οδός των Κήπων. Εδώ το 1873 λειτούργησε μεταξύ άλλων το νηματουργείο Κ. Λυγινού. Στη συνέχεια, την περίοδο 1930-1950 το νηματουργείο παρέδωσε τα «κλειδιά» στην Πειραϊκή-Πατραϊκή και τέλος, στην τελευταία μεταπολεμική φάση, λειτούργησε εκεί η ιταλική εταιρεία συσκευών υγραερίου Agip Gas.

Το μεγάλο νηματουργείο αναφέρεται από όλους τους ιστορικούς της πειραϊκής βιομηχανίας, ενώ έως σήμερα δεν είχε γίνει η ταύτιση με το συγκεκριμένο ακίνητο, καθώς από το αρχικό κτίριο του 1873, έχουν μείνει μόνο «κρυφά» τμήματα στην πίσω αυλή, πιθανόν τα διώροφα με τις κεραμοσκεπές, τα οποία δεν διακρίνονται εύκολα.

Το σαπωνοποιείο Περδίκη, σύμφωνα και με τον ο καθηγητή του ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα, πιθανολογείται ότι ήταν  κάποια μικρή μονάδα, μεταξύ των δεκάδων οι οποίες απάρτιζαν το μεγάλο κλωστοϋφαντουργικό συγκρότημα, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα