Η πόλη της Ελευσίνας ως ανοιχτό μουσείο

14 Sep 2019, 18:12 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η πόλη της Ελευσίνας ως ανοιχτό μουσείο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μία πρωτοποριακή καλλιτεχνική δράση υλοποιείται στην Ελευσίνα, η οποία θα συνδυάζει την ψηφιακή δημιουργία με την υλική της διάσταση, παρουσιάζοντας την πόλη της Ελευσίνας ως ανοιχτό μουσείο.

Βασικός σκοπός του εν λόγω προγράμματος, είναι ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού έργου που θα αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της πόλης της Ελευσίνας, με τρόπο ώστε αυτά να γίνονται ορατά μέσα στην πόλη. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από μια ψηφιακή έκθεση, η οποία θα παρουσιάζει τις πολλαπλές ταυτότητες της πόλης με πρωτότυπο τρόπο. Αφενός, θα λειτουργεί ως πηγή γνώσης για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους και αφετέρου θα καθιστά την πόλη της Ελευσίνας ως Ανοικτό Μουσείο.

Η ανωτέρω καλλιτεχνική δράση αποτελεί έργο της Βάνας Ξένου, εικαστικού, Ομότιμης Καθηγήτριας Ε.Μ.Π. και του Γιώργου Παρμενίδη, Καθηγητή Ε.Μ.Π. και αφορά μεταξύ άλλων τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου με τίτλο «Από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας». Το εν λόγω αρχείο θα συμπεριλαμβάνει τα προτεινόμενα «δίκτυα σημασιών» και την ταύτισή τους με φυσικά σημεία στην πόλη, αποτελώντας μελλοντικά τη βάση για το σχεδιασμό ενός δικτύου καλλιτεχνικών, γλυπτικών αντικειμένων που θα ενσωματωθεί στο δημόσιο χώρο. Ο σχεδιασμός της υλικής  διάστασης του Ανοικτού Μουσείου, δηλαδή του συνόλου των γλυπτικών αντικειμένων και παρεμβάσεων που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία της Ελευσίνας, αναμένεται να υλοποιηθεί σε δεύτερη φάση.

Τέλος, η ανωτέρω δράση συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και οι τεχνικές της προδιαγραφές, εγκρίθηκαν από την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας ΕLEUSIS 2021.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα