Διατηρητέα κτίρια αποθηκών στο Κιάτο γίνονται θέατρο και κινηματογράφος

13 Jun 2019, 09:55 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Διατηρητέα κτίρια αποθηκών στο Κιάτο γίνονται θέατρο και κινηματογράφος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε θέατρο και κινηματογράφο θα μετατραπεί συγκρότημα διατηρητέων αποθηκών στο Κιάτο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, το κτιριακό συγκρότημα το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο 4.233,28 τ.μ εντός σχεδίου πόλεως Κιάτου, αποτελείται από 6 κτίρια και αποθήκες. Τα 3 από τα ανωτέρω κτίσματα, είναι επιφανείας 1.653,23 τ.μ. , οι δύο αποθήκες είναι 752,95 τ.μ., το διώροφο κτίριο 467,60 τ.μ. και το θυρωρείο 9,47 τ.μ.

Το συγκρότημα του πρώην σταφιδεργοστασίου και δει τα κελύφη των τεσσάρων κτιρίων στο βορειοδυτικό τμήμα και των δύο παλαιότερων  στο νοτιοανατολικό τμήμα, χωρίς την μεταγενέστερη διώροφη προσθήκη, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Η δράση αποκατάστασής τους, περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δύο διατηρητέων κτιρίων καθώς και του διωρόφου κτιρίου που βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του συγκροτήματος, με στόχο την ανάδειξή  και την αξιοποίησή τους. Μετά τις επεμβάσεις, τα κτίρια θα καταστούν πλήρως λειτουργικά, αποκτώντας χρήσεις οι οποίες προβάλλουν τα κτιριολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και παράλληλα αποβλέπουν στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και την ένταξη νέων λειτουργιών για τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι ακόλουθες χρήσεις :

Το ένα κτίριο, θα διαμορφωθεί σε κινηματοθέατρο, δυναμικότητας 288 θεατών. Στον κύριο χώρο του κτιρίου θα υπάρχει η πλατεία των θεατών με 240 καθίσματα, η σκηνή, η αυλαία, τα παρασκήνια, τα καμαρίνια, οι βοηθητικοί χώροι και η σκάλα προς τον εξώστη. Στον εξώστη θα υπάρχουν 48 θέσεις θεατών, ο χώρος προβολής και οι βοηθητικοί χώροι των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Έτερο κτίριο, θα χωριστεί σε δύο χώρους, όπου στον ένα χώρο θα διαμορφωθούν το φουαγιέ του κινηματοθεάτρου, το ταμείο – γκαρνταρόμπα, το bar και οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής του. Στο δεύτερο χώρο θα δημιουργηθεί εστιατόριο – bar με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Ο πρώτος όροφο του διώροφου κτιρίου, θα αποτελέσει επέκταση χρήσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπως αυτή λειτουργεί σε τμήμα του ισογείου. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων πρόσθετα τμήματα, όπως παιδικό τμήμα, τμήμα Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τμήμα μουσικής, χώρος Η/Υ, χώρος προβολών και παρουσιάσεων βιβλίων, ντοκιμαντέρ, διαλέξεων, εξειδικευμένων συνεδρίων καθώς και βοηθητικός χώρος.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα