Η αναβίωση του εθίμου του Αϊ Γιάννη Ριγανά στην Άρτα

12 Jun 2019, 09:51 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η αναβίωση του εθίμου του Αϊ Γιάννη Ριγανά στην Άρτα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 23 Ιουνίου στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα, θα αναβιώσει το ξεχωριστό έθιμο του Αϊ Γιάννη του Ριγανά.

Κύριο χαρακτηριστικό του εθίμου, είναι οι φωτιές που άναβαν οι κάτοικοι στις γειτονιές την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννη, για να κάψουν τα στεφάνια της πρωτομαγιάς.

Οι φωτιές, οι οποίες λέγονταν κάψαλα, άναβαν στα σταυροδρόμια που ένωναν τις γειτονιές, ενώ κάθε γειτονιά, σε έναν άτυπο αγώνα, προσπαθούσε να συναγωνιστεί την άλλη και να ανάψει τη μεγαλύτερη φωτιά. Ενορίτες από κάθε γωνιά της πόλης φέρνουν τα δικά τους μαγιάτικα στεφάνια και τα πετούν στις φλόγες, ενώ στη συνέχεια πηδούν τρεις φορές πάνω από τη φωτιά, κάνοντας ευχές για καλή υγεία και απαλλαγή από κάθε κακό.

Μια ακόμη συνήθεια που επικρατούσε την ίδια μέρα, ήταν η συλλογή της ρίγανης από τις νοικοκυρές. Η ρίγανη πρέπει να μαζευτεί την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη πριν από την ανατολή του ηλίου, γεγονός που έδωσε και το χαρακτηρισμό «Ριγανάς» στον Άγιο.

Στο πλαίσιο του εθίμου, λαμβάνουν χώρα παράλληλες παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Σκοπός της αναβίωσης της γιορτής, είναι μεταξύ άλλων η ενδυνάμωση της σχέσης των νεότερων γενεών με την παράδοση, η τόνωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων και η προσέλκυση των επισκεπτών της περιοχής.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα