Σύνδεση του λιμανιού του Αιγίου με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Πατρών

09 Jun 2019, 12:00 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Σύνδεση του λιμανιού του Αιγίου με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Πατρών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κήρυξε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για λόγους δημόσιας ωφέλειας που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου Σύνδεση λιμένα Αιγίου με αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών συνολικής απαλλοτριούμενης έκτασης των ιδιοκτησιών 34,7 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, με την αναγκαστική απαλλοτρίωση επιτυγχάνεται η αγορά των εδαφικών εκτάσεων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου και καλύπτεται το σύνολο των απαιτήσεων σε χώρο. Στο Αίγιο έχει ήδη κατασκευαστεί το νέο σύγχρονο λιμάνι για τη μεταφορά ανθρώπων, οχημάτων και αγαθών. Εξυπηρετεί την τουριστική κίνηση του δυτικού Κορινθιακού Κόλπου, καθώς και τις ανάγκες αυτού του χώρου και της ενδοχώρας του σε αγαθά. Στο σημείο αυτό οι θαλάσσιες μεταφορές θα μετατρέπονται σε οδικές (ίσως και σιδηροδρομικές) και το αντίθετο. Στην περιοχή διέλευσης του νέου δρόμου υπάρχουν ή προβλέπονται μεγάλα έργα υποδομής.

Δυτικά του νέου λιμανιού έχει κατασκευαστεί Μαρίνα και ακόμη δυτικότερα βρίσκεται σε λειτουργία ο Βιολογικός Καθαρισμός Αιγίου. Δυτικά του νέου λιμένα έχει εγκριθεί από το 2003 η πολεοδόμηση του οικισμού Μυρτιά και βόρεια του ποταμού Μεγανίτη βρίσκονται σε εξέλιξη 2 οικισμοί (Νέος Κόσμος και Άγιος Γεώργιος) σε μικρή απόσταση από την παραλία. Η περιοχή του νέου λιμένα Αιγίου από υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή εξελίσσεται σταδιακά σε περιοχή εμπορικών χρήσεων, καταστημάτων, αποθηκευτικών χώρων, κέντρων αναψυχής - διασκέδασης κλπ. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί και το τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Πάτρα.

Στην περιοχή του Δυτικού Ανισόπεδου Κόμβου Αιγίου και πριν από τον κόμβο κατασκευάσθηκε κυκλικός ισόπεδος κόμβος o οποίος συγκεντρώνει τις τοπικές οδούς και τις οδηγεί στον ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης με τη Ν.Ε.Ο. Σε αυτόν τον κυκλικό κόμβο θα καταλήξει και η υπό μελέτη αρτηρία σύνδεσης του Νέου Λιμένα με την Εθνική Οδό.  Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο υπό μελέτη δρόμος σύνδεσης Λιμένα Αιγίου με Ν.Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών δεν θα είναι μια απλή σύνδεση, αλλά θα αναλάβει το ρόλο του δυτικού δακτυλίου της πόλης του Αιγίου. Επομένως η νέα οδός θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τη σύνδεση του λιμένα με την Αθηνών –Πατρών αλλά και θα πρέπει να συνδέεται και με την περιοχή που διασχίζει.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα