Πρόσκληση για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στο Λασίθι

30 May 2019, 07:19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πρόσκληση για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στο Λασίθι

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε πρόσκληση για την υλοποίηση δράσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020 και της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, προέβη η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι εν λόγω δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 10.250.000 ευρώ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Έξυπνες Εφαρμογές ηλεκτρονικού τουρισμού και πολιτισμού.  Η δράση αφορά στην ανάπτυξη ενός συνόλου συνδυαστικών ψηφιακών εφαρμογών για την προβολή του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και εν γένει του τουριστικού αποθέματος της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου. Ειδικότερα, η εν λόγω δράση εκτός του ότι θα δημιουργήσει μια νέα σύγχρονη ψηφιακή υποδομή στον τομέα του τουρισμού, προκαλεί τους επισκέπτες να περιηγηθούν στα σημεία ενδιαφέροντος που αναδεικνύονται ψηφιακά, συνηγορώντας έτσι στη σύνδεση του παράκτιου μετώπου με την ενδοχώρα όπου κυρίως είναι συγκεντρωμένοι οι πολιτιστικοί, φυσικοί και λοιποί πόροι.

-Υλοποίηση δράσεων που περιορίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων. Η δράση επιδιώκει τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπονται έργα που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση σε αυτές που αφορούν σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί η θωράκιση του παράκτιου μετώπου μέσω πράξεων προστασίας των ακτών και πολιτικής προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον επιδιώκεται η κατασκευή έργων υποδομής όπως έργα αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.

-Αναβάθμιση συμπλήρωση δικτύων και συστημάτων ύδρευσης. Οι ανάγκες ποιότητας και επάρκειας πόσιμου νερού συνιστούν ζήτημα ύψιστης σημασίας δεδομένης και της έντονης ανομβρίας που μαστίζει την Κρήτη τα τελευταία έτη, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεδομένου και του τουριστικού χαρακτήρα της. Στην κατεύθυνση της αποδοτικότερης χρήσης των πόρων, της μείωσης των απωλειών στα δίκτυα, αλλά και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας με την εξασφάλιση ασφαλούς πόσιμου νερού, περιλαμβάνονται δράσεις για την αντικατάσταση ή αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης.

- Αναβάθμιση μνημείων και χώρων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Οι πολιτιστικοί πόροι και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν σημαντικά ελκτικά στοιχεία ενός τουριστικού προορισμού. Οι νέες άλλωστε τάσεις στην τουριστική αγορά αποτυπώνουν τη ζήτηση των τουριστών για περιήγηση στη φύση και γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου επίσκεψης. Η δράση αφορά σε παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη σημαντικών πολιτιστικών μνημείων και χώρων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

-Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος. Η περιοχή συγκεντρώνει πλούσιο και μοναδικής οικολογικής αξίας φυσικό περιβάλλον με πλήθος περιοχών ενταγμένων στο Δίκτυο NATURA. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της ΟΧΕ Λασιθίου είναι η προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου και η διασύνδεσή του με τον τουρισμό στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων πόλων έλξης επισκεπτών, της διάχυσης των τουριστικών ροών και της αποσυμφόρησης του επιβαρυμένου παράκτιου μετώπου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δράση της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος με τη διαμόρφωση και την ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών που αναδεικνύουν παράλληλα με τους φυσικούς πόρους το πολιτιστικό απόθεμα και στοιχεία τοπικής παράδοσης και κληρονομιάς, με την αποκατάσταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μετατροπή και χρήση τους ως σύγχρονων υποδομών πληροφόρησης.

-Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και οδικών αρτηριών. Η προτεινόμενη δράση αφορά σε παρεμβάσεις βιοκλιματικών αναπλάσεων στον αστικό ιστό των πόλεων του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη αναζωογόνηση τους, στη βελτίωση της σχέσης αλληλεπίδρασης των πολιτών με το συνολικό τους περιβάλλον και επομένως στη βελτίωση της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής, αλλά και της ελκυστικότητας των πόλεων για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τόνωσης της τοπικής οικονομίας. Η δράση αποσκοπεί στην εξασφάλιση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου εντός του αστικού ιστού, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας κατοίκων και επισκεπτών.

-Αναβάθμιση τοπικού οδικού δικτύου. Η ποιότητα και συνεπώς η ασφάλεια του τοπικού οδικού δικτύου συνιστά μια κρίσιμη παράμετρο της βατότητας, προσβασιμότητας, αλλά και της ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας της περιοχής, ειδικότερα όταν αυτή στηρίζει το εισόδημα της στον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα προσβασιμότητας και οδικής ασφάλειας σε κομβικές τοπικές οδούς με βελτιωτικές εργασίες και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα