Τουρισμός: Ανάδειξη του Μιραμπέλου από την Περιφέρεια Κρήτης

29 May 2019, 10:20 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Τουρισμός: Ανάδειξη του Μιραμπέλου από την Περιφέρεια Κρήτης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Διαχρονικά τοπία πολιτισμού της Κρήτης: Αναδεικνύοντας τον θαλάσσιο και ορεινό πλούτο του Μιραμπέλου, είναι το έργο το οποίο αποφάσισε να υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης.

Το εν λόγω έργο βασίζεται στην ιδέα της τεκμηρίωσης, ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας δύο συγκεκριμένων θέσεων στο ανατολικό Μιραμπέλο, της Ελούντας και της Οξάς. Παράκτια και ορεινή θέση αντίστοιχα, οι περιοχές χαρακτηρίζονται από απαράμιλλο φυσικό κάλλος και κοινή διαχρονική πολιτιστική διαδρομή. Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμας μεθοδολογίας, διαδικασίας και κατάλληλου πλαισίου εφαρμογής πρακτικών προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και πρόληψης κινδύνων συνδεδεμένων με φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες. Αν και η οικονομική δραστηριότητα βασισμένη αποκλειστικά στην τουριστική βιομηχανία συσσωρεύεται στον κόλπο της Ελούντας, ελάχιστα έχει μελετηθεί και αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος της περιοχής.

Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

-Η καταγραφή και ανάδειξη θέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ελούντα ή Αρχαία Ολούς και Οξάς μέσω της τοπογραφικής και γεωμετρικής τεκμηρίωσης των θέσεων ψηφιακά σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους γεωπληροφορικής.

-Η δημιουργία βάσης δεδομένων σε περιβάλλον GIS για χρήση από τοπικούς και κυβερνητικούς φορείς και την τουριστική βιομηχανία.

-Η ενοποίηση του θαλάσσιου και ορεινού τοπίου στο πλαίσιο δημιουργίας τουλάχιστον 5 συνδυαστικών παράκτιων και ορεινών πολιτιστικών-οικοτουριστικών διαδρομών με έμφαση στην περιοχή του Πόρου  και τις Αλυκές της Ελούντας, στη νήσο Κολοκύθα και στην οχυρωμένη θέση στη κορυφή του Όρους Οξά.

-Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαδραστικής διηγηματικής εφαρμογής συνδυάζοντας βίντεο εικονικής πραγματικότητας, ιστορική πληροφορία και τρισδιάστατα μοντέλα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με σκοπό την ανάδειξη γεωαρχαιολογικών μονοπατιών και διαδρομών που συνδέουν χερσαίους, θαλάσσιους και υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

-Η προώθηση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω εύληπτης, αλλά και αξιόπιστης πληροφόρησης για την ιστορία του τόπου και τον σχηματισμό του φυσικού τοπίου προς τους επισκέπτες του.

-Η διάχυση της νέας γνώσης που θα προκύψει από τη μελέτη των αρχαιολογικών καταλοίπων, σε τρεις ομάδες στόχους, δηλαδή σε επιστήμονες, κατοίκους και επισκέπτες.

 -Η αύξηση της τουριστικής κίνησης μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

-Η δημιουργία μέσω της πιλοτικής εφαρμογής στην περιοχή του ανατολικού Μιραμπέλου, ενός πλαισίου καλών πρακτικών για την ανάπτυξη αντίστοιχων χώρων και στην υπόλοιπη Κρήτη, με τον συνδυασμό περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω έργο προϋπολογισμού 212.266,25 ευρώ,  θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Black Sea Tourist Information Centers Network –BS TicNet».

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα