Μαραθώνας: Προσβασιμότητα ΑμεΑ σε οργανωμένες παραλίες

29 May 2019, 10:17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μαραθώνας: Προσβασιμότητα ΑμεΑ σε οργανωμένες παραλίες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών σε παραλίες του Μαραθώνα, αποφάσισε ο Δήμος Μαραθώνα.

Στόχος του Δήμου είναι η διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε οργανωμένες παραλίες που θα είναι υποψήφιες για τη Γαλάζια Σημαία, καθώς επίσης και ο προσανατολισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα προσβασιμότητας στις ακτές.

Ειδικότερα, οι παραλίες στις οποίες αφορά η πρόταση, είναι οι εξής: Παραλία Σχινιά - Θέση Β1, παραλία Μπρεξίζα, πλησίον Αγ. Κυριακής, παραλία Μαραθώνα-Αγ. Παντελεήμων και παραλία Ζούμπερι, ανάμεσα στο parking Divers Club και La Costa.

Η επιλογή των παραπάνω θέσεων έγινε με κριτήρια, την υποψηφιότητα των ακτών για τη βράβευση με τη «Γαλάζια Σημαία», την επισκεψιμότητα, τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, καθώς επίσης και την μορφολογία του εδάφους, η οποία είναι κατάλληλη ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις. Και οι τέσσερις προτεινόμενες παραλίες έχουν άμεση σύνδεση και προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω παραλίες απαιτείται η εγκατάσταση ενός συγκροτήματος μη μονίμου εξοπλισμού που θα εξασφαλίζει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένης κινητικότητας όπως ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες ή άτομα με μειωμένη όραση, συνεισφέροντας στην εξυπηρέτηση αλλά και την άρση της περιθωριοποίησης τους από το κοινωνικό σύνολο.

Ο εξοπλισμός των καινοτόμων και εξειδικευμένων συστημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτόματο σύστημα πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα, κινητό διάδρομο πρόσβασης ΑμεΑ, αμφίβιο όχημα, αποδυτήριο ΑμεΑ, ειδικές πληροφοριακές πινακίδες και ομπρέλες σκίασης.

Τέλος, το ανωτέρω πρόγραμμα αναμένεται να αλλάξει θετικά την όψη του παραλιακού μετώπου, ενώ ταυτόχρονα με την υλοποίηση των ανωτέρω παρεμβάσεων θα καταστεί δυνατή η πρόσβαση και η χρήση των παραλιών αυτών από εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, βελτιώνοντας τις εν γένει τουριστικές υποδομές του δήμου.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα