Αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο στο Ασκληπιείο Επιδαύρου

23 May 2019, 10:17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο στο Ασκληπιείο Επιδαύρου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την ανάδειξη της ανεκτίμητης πολιτισμικής και περιβαλλοντικής αξίας του Ασκληπιείου Επιδαύρου, με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για πολιτιστικές διαδρομές και αναψυχή αποφάσισαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Επιδαύρου. Στόχος της δράσης, είναι η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών και ενεργειών που θα συμβάλουν στην προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι ένας μοναδικός πολιτισμικός θησαυρός για την Ελλάδα, ευρύτερα γνωστός για το θέατρό του, η πραγματική του όμως σημασία έγκειται στο ότι αποτελεί το σπουδαιότερο θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου, μέσα σε ένα αλώβητο φυσικό περιβάλλον. Μέσα από τις εγκαταστάσεις του μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της υγείας, από την 3η π.Χ. χιλιετία χωρίς διακοπή μέχρι το πέρασμα στο Χριστιανισμό. Η Επίδαυρος αναγνωρίσθηκε από τον 5ο π.Χ. αιώνα ως το κεντρικό ιερό του θεού της Υγείας και διέδωσε σε όλη τη Μεσόγειο την ιατρική ιδρύοντας περί τα 170 θυγατρικά ιερά.

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία διαδρομών στο τοπίο και στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο, τη δημιουργία Κήπου θεραπευτικών φυτών της περιοχής, καθώς και την ανάπλαση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, αποτελώντας εξαιρετική δυναμική για την προβολή της Ελλάδας και του πολιτισμού της.

Εξάλλου η Επίδαυρος, πρώτη σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη, διαθέτει ένα ισχυρό brandname, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω με το ανωτέρω πρόγραμμα του Περιβαλλοντικού και Αρχαιολογικού Πάρκου, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων τον ιατρικό και περιπατητικό τουρισμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα λάβουν χώρα τα εξής:

-Εξειδίκευση και ωρίμανση δράσεων και έργων ανάδειξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου καθώς και του άμεσου περιβάλλοντος.

-Διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου και ανάπλαση των χώρων εξυπηρέτησης.

-Διαμόρφωση βοτανικού κήπου και ανάδειξη της βιοποικιλότητας του Ασκληπιείου.

-Ανάπλαση του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου που διέρχεται νοτιοανατολικά του Αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

-Διαμόρφωση σύνδεσης με την περιοχή των νέων εκδοτηρίων στα βορειοδυτικά του Ασκληπιείου.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα