Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης για την παλιά πόλη της Κέρκυρας

16 May 2019, 10:19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης για την παλιά πόλη της Κέρκυρας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την υλοποίηση της πράξης  Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων αποφάσισε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Ιόνια Νησιά 2014-2020 .

Η εν λόγω δράση, προϋπολογισμού 232.500 ευρώ,  αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πολυμεσικού, διαδραστικού οδηγού περιήγησης στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, όπως αυτή είναι γεωγραφικά ορισμένη στην απόφαση ένταξής της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας εύχρηστης εφαρμογής που θα προσφέρει υπηρεσίες εντοπισμού σημείων ιστορικού- τουριστικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας περιεχόμενο πολυμέσων και με χρήση επαυξημένη. Θα επιτρέπει στον επισκέπτη να ενημερώνεται για τη διαθεσιμότητα σημείων ενδιαφέροντος και να σχεδιάζει αυτοβούλως τις δικές του ιστορικές- πολιτιστικές διαδρομές.

Η εφαρμογή λαμβάνει ειδική μέριμνα για τα άτομα ΑΜΕΑ κάνοντας μνεία για την προσβασιμότητα των μνημείων και προτάσεις εναλλακτικών διαδρομών. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί  ολογραμματική πυραμίδα και του ανάλογου ολογραφικού περιεχομένου ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να εμφανίσουν το ολογραμματικό περιεχόμενο στις κινητές τους συσκευές εάν διαθέτουν το κατάλληλο εξοπλισμό. Επίσης θα κατασκευαστούν 100 μικρές ατομικές πυραμίδες οι οποίες διανεμηθούν σε χρήστες για δοκιμαστική λειτουργία και αξιολόγηση.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται η δημιουργία γεωγραφικού διαδικτυακού συστήματος πρόσβασης στην ανωτέρω πληροφορία για απομακρυσμένους χρήστες, στην πλήρη οπτικοακουστική μορφή της, συμπεριλαμβανομένης της πληροφορίας βίντεο σε μορφή 360 μοιρών για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία Θεματικού Διαύλου που αφορά στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην κοινοτική βάση δεδομένων EUROPEANA της Ε.Ε. με ελεύθερη πρόσβαση στα μεταδεδομένα για επανάχρηση και αξιοποίησή τους.

Το περιεχόμενο της εφαρμογής, πέρα από το σημαντικό υλικό πολυμέσων ιστορικού-τουριστικού ενδιαφέροντος, θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα άντλησης ευρύτερων πληροφοριών για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία της πόλης, για παράδειγμα ώρες λειτουργίας καταστημάτων, τοπικές εορτές και αργίες, σημαντικές εκδηλώσεις, τηλέφωνα ανάγκης, προσβασιμότητα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το περιεχόμενο πολυμέσων θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικές παραγωγές για πάνω από 70 σημεία ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων τα βασικότερα πολιτιστικά μνημεία, μουσεία, εκκλησίες και δημόσια κτίρια.  Θα αποτελείται από διαδραστικά βίντεο 360 μοιρών εξωτερικού χώρου για κάθε σημείο ενδιαφέροντος ξεχωριστά. Τα σημεία ενδιαφέροντος θα εμφανίζονται σε χάρτη, με δυνατότητα αναζήτησης άλλων κοντινών τοποθεσιών και εμφάνιση προτεινόμενης διαδρομής και θα εμφανίζονται οι περιοχές εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα διαδραστικής ξενάγησης.

Τέλος, θα δημιουργηθεί ένα βίντεο εναέριας βιντεοσκόπησης 360ο,  στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ το περιεχόμενο της ολογραμματικής πυραμίδας θα περιλαμβάνει βίντεο για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας επίσης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα