SmarTourism στην Κρήτη με πληροφορίες για τον καιρό

15 May 2019, 10:24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

SmarTourism στην Κρήτη με πληροφορίες για τον καιρό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο  καιρός, είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία διαμόρφωσης της ταξιδιωτικής κίνησης αλλά και της διεξαγωγής τουριστικών δραστηριοτήτων σε μία περιοχή.

Το έργο SmarTourism, άλλως Έξυπνος Τουρισμός, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί στην Κρήτη, αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου αυτοτελούς συστήματος καταγραφής παράκτιων περιβαλλοντικών και κλιματικών δεδομένων, που θα συνδυάζει την αφομοίωση των δεδομένων σε μοντέλα προσομοίωσης παράκτιων διεργασιών. Για παράδειγμα, το σύστημα θα παρακολουθεί, θα προβλέπει και θα ενημερώνει για τους υδροδυναμικούς, κυματικούς, σταθερότητας ακτών και βιοκλιματικούς δείκτες, με συνεκτίμηση της κλιματικής αλλαγής και μεταβλητότητας.

Στόχος είναι η συλλογή χρήσιμων πληροφοριών οι οποίες θα αξιοποιηθούν τόσο για τον  σχεδιασμό καινοτόμων τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που θα υποστηρίζουν την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μίας περιοχής, όσο και για τη βιοκλιματική βελτίωση εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής όπως είναι η παραλία, ο περιβάλλον χώρος, οι εσωτερικοί χώροι και τα δωμάτια ενός ξενοδοχείου. Παράλληλα, θα βοηθήσει στη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ειδικές κατηγορίες τουρισμού και στη δημιουργία μικρών, τοπικών παρατηρητηρίων διαχείρισης της παραλιακής περιοχής γύρω από τα ξενοδοχεία, και των οικοσυστημάτων που φιλοξενεί όπως είναι  οικότοποι Careta-Careta και άλλων προστατευόμενων ειδών.

Η συνεκτίμηση της κλιματική αλλαγής, εξασφαλίζει την προσαρμοστικότητα και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας των παραπάνω δράσεων στις επιπτώσεις της. Αναμένεται ότι η εφαρμογή του συστήματος θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των χρηστών, μέσω της καινοτομίας της Έξυπνης Εξειδίκευσης, καθώς θα δημιουργήσει πρόσβαση σε νέες, πιο απαιτητικές και ποιοτικές αγορές, διεθνώς.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα