Διασύνδεση αγροδιατροφής, τουρισμού, πολιτισμού και καινοτομίας στην Πελοπόννησο

30 Apr 2019, 09:52 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Διασύνδεση αγροδιατροφής, τουρισμού, πολιτισμού και καινοτομίας στην Πελοπόννησο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την υλοποίηση της δράσης σύνδεσης  της αγροδιατροφής, του τουρισμού, του πολιτισμού και της καινοτομίας αποφάσισε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου.

Η ανωτέρω δράση, προϋπολογισμού 86.800 ευρώ, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής και της περιφερειακής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Βασικός στόχος του έργου, είναι η υποστήριξη και η εκτέλεση των δράσεων στου τομείς Τουρισμός – Πολιτισμός, Πρωτογενής Τομέας – Αγροδιατροφή και  Νέες Τεχνολογικές Πρακτικές.

Τα ανωτέρω θα υποστηρίξουν τη στρατηγική της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων ανάπτυξης των νέων τομέων δραστηριότητας και την παραγωγή διαφοροποιημένων, καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων.

Οι σύγχρονες προσεγγίσεις και η σύνδεση ανάμεσα στον τουρισμό, τον πολιτισμό , την αγροδιατροφή και την καινοτομία για τα εμπειρικά προϊόντα της Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί με μια αναπτυξιακή προσέγγιση, μέσω της οποίας επιδιώκεται η αναπτυξιακή διασύνδεση έρευνας-παραγωγής και η άμεση συνεργασία με την πραγματική οικονομία της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμοσμένη έρευνα με αντικείμενο την δημιουργία μηχανισμών αναπτυξιακής διασύνδεσης μεταξύ των αυτοδιοικητικών δομών, των επιχειρήσεων και των ερευνητικών μονάδων.

Στόχος είναι τα αποτελέσματα του έργου να μην αποτελέσουν μια θεωρητική προσέγγιση διασύνδεσης ανάμεσα στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα με την αγροδιατροφή μέσα από τις νέες τεχνολογικές πρακτικές, αλλά η ουσιαστική τους εφαρμογή σε συγκεκριμένα εμπειρικά προϊόντα- νέα συνεργατικά δίκτυα που θα αναλάβουν την εξέλιξη αυτής της αναπτυξιακής προοπτικής. Να επιτευχθεί στην πράξη η αναπτυξιακή κινητοποίηση του ενδογενούς δυναμικού και ιδιαίτερα του πλέον δυναμικού τμήματος, που είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, σε στενή συνεργασία με τους επιστημονικούς / ερευνητικούς φορείς, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού υποδείγματος βασισμένο στα νέα εμπειρικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν. Τα νέα εμπειρικά προϊόντα θα αποτελέσουν ουσιαστικά καινοτόμα συνεργατικά δίκτυα ποιοτικών προϊόντων, τουρισμού, στοιχείων κουλτούρας ,δομών, επιχειρήσεων, τα οποία θα εγγυώνται την ανάπτυξη σχέσεων με τους πελάτες και τις λοιπές ομάδες εμπλεκομένων στην Πελοπόννησο.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Διοργάνωση ημερίδων με θέμα αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός και καινοτομία για την διαδρομή των εμπειρικών προϊόντων σε περιοχές της Πελοποννήσου.

- Πραγματοποίηση επαφών με σχετικές επαγγελματικές οργανώσεις, με εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιμελητήρια, επιχειρήσεις και ειδικούς σε κάθε τομέα.

- Εκπόνηση μελέτης για το αντικείμενο αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός και καινοτομία για την διαδρομή των εμπειρικών προϊόντων.

- Δημιουργία στρατηγικής ταυτότητας (branding) για τα εμπειρικά προϊόντα της Πελοποννήσου που συνδυάζουν την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την καινοτομία

- Διενέργεια ψηφιακού σεμιναρίου για την προώθηση των νέων εμπειρικών προϊόντων.

Τέλος, προς εκτέλεση των ανωτέρω, εγκρίθηκε η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα