Σαμιακές Γεύσεις σε νέα πλατφόρμα γαστρονομικού τουρισμού

10 Sep 2018, 09:29 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Σαμιακές Γεύσεις σε  νέα πλατφόρμα γαστρονομικού τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Σάμου ενέκρινε τη δράση με ειδικό τίτλο «Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας για την Προβολή του Πολιτιστικού Πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας Εικόνες και Γεύσεις του Νησιού», προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο  «Ενίσχυση των φορέων Πολιτισμού της Περιφέρειας για ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής προβολής των πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειας.»

Ειδικότερα, η δράση στοχεύει μεταξύ άλλων στα εξής:

-Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας ολιστικής προσέγγισης του γαστρονομικού τουρισμού της Σάμου με την αξιοποίηση τεχνολογίας στάθμης και έξοδο σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα

-Επιστημονική και εξαντλητική καταγραφή καθώς και η προβολή του σύνθετου σαμιακού πολιτιστικού αποθέματος και της δημιουργικότητας της Σάμου σχετικά με την τροφή (τρόφιμα, γλυκά, κρασί).

-Διασφάλιση υψηλής ποιότητας τουριστικών «εμπειριών».

O γαστρονομικός τουρισμός στη Σάμο

Το σκεπτικό διαμόρφωσης του προγράμματος, είναι ότι σήμερα, η γαστρονομική διάσταση του τουρισμού έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο, ο οποίος φαίνεται ότι θα ενισχυθεί την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, ο μαζικός τουρισμός φαίνεται να μπαίνει σε φάση υποχώρησης. Για να απολαύσει, όμως, ο τουρίστας τον γαστρονομικό πλούτο της Σάμου, θα πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει τα γλωσσικά εμπόδια της ελληνικής και της γραφής της, να έχει πρόσβαση στο πολιτιστικό συγκείμενο των τροφών/ποτών, να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντος του εύκολα. Οι Σαμιακές Γεύσεις θα αναλάβουν αυτό το έργο για το νησί της Σάμου, δεδομένου ότι, δεν διατίθενται σχετικές εφαρμογές.

Επομένως, η πράξη «Σαμιακές Γεύσεις» θα αναπτύξει μία πλατφόρμα για τη χρηστική και επιστημονικά αξιόπιστη και ολοκληρωμένη τουριστική προβολή της γαστρονομίας της Σάμου με χρήση τεχνολογιών αιχμής. Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η προβολή τοπικών και περιφερειακών διατροφικών προϊόντων και η ανάδειξη της υγιεινής και θρεπτικής τους αξίας καθώς και ης συστατικής τους σύνθεσης, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Διαδραστική παρουσίαση τροφών και ποτών: το κινητό βλέπει έναν ΑR MARKER που αντιστοιχεί σε ένα πιάτο ή ένα ποτό και η δωρεάν εφαρμογή εμφανίζει διατροφικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τα συστατικά από τα οποία το πιάτο ή ποτό αυτό, καθώς και τον τρόπο παρασκευής τους. Οι Markers θα μπορούν να τοποθετούνται σε καταλόγους εστιατορίων, σε φυλλάδια, αφίσες, κάρτες, σε διαφημίσεις σε περιοδικά, κλπ. Τα συστατικά θα αντλούνται από μια πολυμεσική βάση δεδομένων που θα υποστηρίζει οπτικοποίηση για κάθε συστατικό και πολυγλωσσία. Οι AR markers για κάθε φαγητό διατίθενται δωρεάν από το δικτυακό τόπο του έργου σε διάφορες μορφές. Νέα φαγητά και ποτά μπορούν να προστεθούν εύκολα από τους διαχειριστές του συστήματος, κατόπιν online αίτησης από τους δημιουργούς τους.

Για τη διευκόλυνση των χρηστών, θα προσφέρεται εναλλακτικά και συμπληρωματικά προς τους ΑR MARKERs, πρόσβαση σε περιεχόμενο σχετικό με τα παραδοσιακά φαγητά και ποτά το οποίο θα καταχωρηθεί στη Wikipedia. Θα μελετηθεί ο τρόπος αναπαράστασης με λατινική γραφή των τροφών και των ποτών, όπου ο χρήστης με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα οδηγείται στη σελίδα της Wikipedia.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Σάμου θα ενισχύσει τη θέση του στο συγκεκριμένο τομέα και θα αναγνωριστεί η προσφορά του στο νησί, καθώς θα εμφανίζεται ως ο καταχωρητής των εν λόγω άρθρων. Οι επαγγελματίες της εστίασης και της διατροφής θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λατινικές γραφές στους καταλόγους τους, στα εν γένει έντυπά τους και  στις ταμπέλες των καταστημάτων τους

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην διατροφική πληροφορία που αποτελεί κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος όπως είναι τα ωφέλιμα συστατικά, οι αλλεργίες και οι θερμίδες. Ιδιαίτερα για τα παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα του νησιού θα δοθούν πολυμεσικές παρουσιάσεις (φωτογραφίες, βίντεο) του τρόπου μαγειρέματος και παραγωγής τους και των χαρακτηριστικών τους, πχ. ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού Σαμιακού κρασιού, του καλού λαδιού και των  φρέσκων ψαριών.

-Περιηγήσεις σε συνδυασμό με γεγονότα με γαστρονομική διάσταση, όπως για παράδειγμα η γιορτή κρασιού στην πόλη της Σάμου και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά, γιορτή μελιού στον Πύργο, γιορτή τηγανίτας στους Μυτιληνιούς, στον Πλάτανο και στους Σπαθαραίους, γιορτή κρεμμυδιού στον Μπάλο Κουμαίικων, γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους, φεστιβάλ μήλου στους Μανωλάτες, γιορτή της σούμας σε Καστανιά, Πάνδροσο, γιορτή μουσταλευριάς στα Μεσόγεια, και πληθώρα πανηγυριών όπου παρασκευάζεται η παραδοσιακή «γιορτή».

Πάνω σε διαδραστικό χάρτη θα προτείνονται περιηγήσεις σε συνδυασμό με τα γεγονότα αυτά, δηλαδή θα γίνεται σύνδεση της γαστρονομίας με πολιτιστικά αξιοθέατα και δρώμενα. Ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για αυτά τα γεγονότα μέσω του χάρτη.

- Πρόσβαση σε εφαρμογές και παιχνίδια σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Με τα παιχνίδια , οι επισκέπτες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα. Επίσης, εκπαιδεύονται στις τοπικές συνταγές και τεχνικές μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζεται η εμπειρία και η γνώση του επισκέπτη για το νησί.

-Ανάπτυξη σημαντικού πόρου με δομημένο πολύγλωσσο περιεχόμενο για την γαστρονομία και τον πολιτισμό της Σάμου. Οι πληροφορίες θα δίνονται στην Ελληνική, Αγγλική, Tουρκική, Ρωσική.

-Πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταμπλετών και έξυπνων τηλεφώνων.

Τέλος, οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα διατίθενται δωρεάν στους χρήστες,  δεν θα συνδέονται με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και θα στοχεύουν στην παροχή πληροφόρησης υψηλής ποιότητας.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα