Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Αμμουλιανής

07 Sep 2018, 08:19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Αμμουλιανής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Αμμουλιανή του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής αποτελεί έναν από τους ανερχόμενους τουριστικά προορισμούς της περιοχής, καθώς είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Αγίου Όρους. Για την κύρια πρόσβαση στο νησί με μεταφορά οχήματος, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία γίνεται από το πορθμείο της Τρυπητής, που ωστόσο δεν αποτελεί οικισμό αλλά μεμονωμένη λιμενική εγκατάσταση, σε διεύθυνση βόρεια της Αμμουλιανής.

Για το σύνολο του οικισμού της Αμμουλιανής, εκπονήθηκε μελέτη με τίτλο «Μελέτη συνολικής θεώρησης αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης οικισμού Αμμουλιανής», στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων του οικισμού, ιδιαίτερα στα τμήματα αυτού που ενσωματώνουν παραδοσιακά ή ιστορικά ή φυσικά στοιχεία ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα δημιουργίας των αντίστοιχων διαδρομών επίσκεψης-διασύνδεσής τους εντός του αστικού ιστού.

Σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης και ανάδειξης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του οικισμού σε θέσεις και διαδρομές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ώστε να αποτελέσουν ελκυστικά στοιχεία επισκεψιμότητας και σημεία τουριστικής αναφοράς του οικισμού ιεραρχούνται ως ακολούθως:

-Περιοχή παρέμβασης Α: Παραλιακό μέτωπο

-Περιοχή παρέμβασης Β: Κεντρική Πλατεία

-Περιοχή Παρέμβασης Γ: Χώροι Αθλητισμού

-Περιοχή παρέμβασης Δ: Περιπατητικές Διαδρομές

Η μελέτη προϋπολογισμού 440.000 ευρώ, η οποία παρελήφθη και εγκρίθηκε από το Δήμο Αριστοτέλη, αποτελεί ωρίμανση του έργου του παραλιακού μετώπου και αφορά την υλοποίηση παρεμβάσεων διαμόρφωσης του πρώτου δρόμου από την παραλία του οικισμού και συγκεκριμένα του τμήματός του από το μονώροφο κτίσμα που αποτελεί αξιόλογο δείγμα προσφυγικής αρχιτεκτονικής, απέναντι από την είσοδο της νέας προβλήτας, μέχρι το πετρόκτιστο παραδοσιακό κτίριο του παλιού καλογερικού Αρσανά, που βρίσκεται στην προέκταση της πρώτης προβλήτας. Το παράλιο αυτό τμήμα έχει μήκος περίπου 170 μέτρα.

Η αρχιτεκτονική και αισθητική ανάδειξη του συγκεκριμένου παράλιου τμήματος είναι επιβεβλημένη , καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη εικόνα του οικισμού που αποκομίζει ο τουρίστας καθώς προσεγγίζει το νησί από τη θάλασσα, ενώ επιπλέον αποτελεί και δημοφιλές σημείο συνάντησης, αναψυχής και περιπάτου για κατοίκους και επισκέπτες, ιδιαίτερα κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Η υλοποίηση της παρέμβασης θα βελτιώσει την εικόνα του περιβάλλοντος και την συνολική ποιότητα ζωής του οικισμού, αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες χρήσεις και αποδίδοντας το παραλιακό μέτωπο στον κάτοικο και τον επισκέπτη. Η μείωση του πλάτους του δρόμου, με απώτερο στόχο τη μελλοντική κατάργησή του μετά από συνολική συγκοινωνιακή μελέτη, η αύξηση του αστικού πρασίνου, η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού, θα αυξήσουν τον διαθέσιμο δημόσιο χώρο και θα διαχωρίσουν την κίνηση οχημάτων – πεζών διευκολύνοντας την κίνησή τους.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα