Χαλκιδική: Πανελλαδική πρωτιά σε γαλάζιες σημαίες

26 May 2016, 12:01 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Χαλκιδική: Πανελλαδική πρωτιά σε γαλάζιες σημαίες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο νομός Χαλκιδικής κέρδισε τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στην Ελλάδα (52) για το 2016, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του Προγράμματος. Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε χθες στο Porto Carras Grand Resort στη Χαλκιδική, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

H επίσημη τελετή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, 25 Μαΐου, με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματικό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές στην παραλία του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort  με την  συμμετοχή των εκπροσώπων του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) και συγκεκριμένα της Αντιπροέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση FEE κας Lesley Jones, του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής – Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κ.Μ. κ. Ιωάννη Γιώργου, του Προέδρου της ΕΕΠΦ κ. Νίκου Πέτρου, του Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής - Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιου, των Δημάρχων Σιθωνίας κ. Ιωάννη Τζίτζιου και Κασσάνδρας κ. Βασίλη Κυρίτση, του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Δημήτρη Χαδαλή, του Προέδρου της Ένωσης Camping Χαλκιδικής κ. Αντώνη Δεληδημητρίου, του εκπροσώπου του Δήμου Αριστοτέλη κ. Λευτέρη Βαλσαμή και πλήθος άλλων επισήμων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2016.

Υπογραμμίζεται ότι με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες πίσω από την 1η Ισπανία και τη 2η Τουρκία.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα). Ένας από τους μεγάλους στόχους της ΕΕΠΦ αλλά και των ανθρώπων του τουρισμού είναι η πρωτιά της Ελλάδας σε γαλάζιες σημαίες παγκοσμίως.

Για το σύγχρονο ταξιδιώτη τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο όταν σχεδιάζει τις διακοπές του. Η Χαλκιδική προβάλλει τις πιστοποιήσεις διεθνών οργανισμών και συμβάσεων όπως:

-           Οι παραλίες και οι μαρίνες που βραβεύονται με «Γαλάζιες Σημαίες»

-           Τα ξενοδοχεία που πιστοποιούνται με «Πράσινο Κλειδί» ή αντίστοιχο σήμα οικολογικής λειτουργίας

-           Οι περιοχές που προστατεύονται από το δίκτυο NATURA 2000

-           Το Άγιο Όρος που ανήκει στο δίκτυο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

-           Η Χαλκιδική ως επίσημος εταίρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος ShMILE 2 «Η διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» πιστοποίησε με ECO LABEL τα πρώτα της ξενοδοχεία.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας τάσης του λεγόμενου «responsible tourism», ο στόχος της Χαλκιδικής για τα επόμενα χρόνια είναι η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής η οποία συνδυάζει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα ανάπτυξης.

Οι ακτές και οι μαρίνες στη Χαλκιδική με γαλάζια σημαία για το 2016 είναι:

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [52] Ακτές

 

Δήμος Αριστοτέλη

Ιερισσός/Δημοτική 1

Ιερισσός/Δημοτική 2

Ιερισσός/Δημοτική 3

Καμπούδι 1

Καμπούδι 2

Καμπούδι 3

Ουρανούπολη 1

Ουρανούπολη 2

Ουρανούπολη 3

Άγιος Παύλος

Πόρτο Άγιο

Νέα Ρόδα 2

Στρατώνι

Κάμπος

 

Δήμος Σιθωνίας

Σάρτη 1

Συκιά

Τορώνη

Νικήτη 2

Πλατανίτσι

Πόρτο Καρράς 1

Πόρτο Καρράς 2

Ελιά 2

Μακριά Λαγγάδα

Λαγoμάνδρα

Μαρμαράς C

Λιβροχιό 1

Μαρμαράς B

Αρμενιστής

 

Δήμος Κασσάνδρας

Κρυοπηγή 2

Κρυοπηγή 4

Φούρκα

Πολύχρονο 3

Χανιώτη 1

Χανιώτη 3

Σάνη 2

Σάνη 3

 

Δήμος Πολυγύρου

Μεταμόρφωση

Γερακινή

Δήμος Νέας Προποντίδας

Ελαιώνας

Νέα Ποτίδαια

Σωζόπολη/Βεργιά

Γεωπονικά-Μυκονιάτικα

Νέα Καλλικράτεια

Νέα Ηράκλεια

Άγιος Μάμας

Φλογητά

Πορταριά

Διονυσίου

Νέα Πλάγια

Τρίγλια

Νέα Ποτίδαια Προποντίδας

Νέα Μουδανιά

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2] Μαρίνες

Δήμος Σιθωνίας

Μαρίνα Πόρτο Καρράς

Δήμος Κασσάνδρας

Μαρίνα Σάνη

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα