COVID-19

Γιορτές Οδοντωτού σε Καλάβρυτα & Διακοπτό από το Σάββατο - όλο το πρόγραμμα

05 May 2016, 11:59 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Γιορτές Οδοντωτού σε Καλάβρυτα & Διακοπτό από το Σάββατο - όλο το πρόγραμμα

Facebook Twitter Linkedin

Οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, θα βρεθούν το Σάββατο 7 Μαΐου στα Καλάβρυτα, προκειμένου να κηρύξουν την έναρξη των εκδηλώσεων «ΕΝ ΣΥΡΜΩ» για τα 120 χρόνια από τη λειτουργία του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων. Τη σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν όλο το μήνα Μάιο και αρχές Ιουνίου, διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η αντιδημαρχία Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, η “Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.”, ο Συλλόγος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και ο Συλλόγος Φίλων του Οδοντωτού.

Η έναρξη των εκδηλώσεων «ΕΝ ΣΥΡΜΩ» θα γίνει στις 7.00 το απόγευμα του Σαββάτου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαβρύτων και θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, προβολή ενημερωτικού βίντεο, έκθεση φωτογραφίας, κήρυξη της έναρξης από τους Υπουργούς, ομιλίες με θέματα σχετικά με τον Οδοντωτό και μουσικό κέρασμα, με τοπικά τυριά και κρασιά. Όλα αυτά στη θέα της μουσειακής ατμομηχανής ΔΚ 8001 (του θρυλικού «Μουντζούρη»), που πρωτοκυκλοφόρησε στις 10 Μαρτίου 1896 και λειτουργούσε συνεχώς μέχρι το 1967, η οποία θα κινηθεί συμβολικά μέχρι το χώρο των εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 8 Μαΐου το πρωί, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί το 36ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, μαζί με το Δήμο Καλαβρύτων και το Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή εκδρομέων και περιπατητών. Στο πέρασμα αυτό του φαραγγιού και σε ένα τμήμα του, θα συμμετάσχουν και οι 2 Υπουργοί όπως και οι άλλοι επίσημοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Διακοπτό με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, στο πλαίσιο της δράσης «Η πολιτεία ταξιδεύει με τον Οδοντωτό».

Φέτος, ο μήνας Μάιος αναδεικνύεται σε μήνα μοναδικών αποδράσεων και εμπειριών στη φύση, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ανοιχτών εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος με επίκεντρο μια από τις σπανιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου, υπό τον τίτλο “Εν Συρμώ - Γιορτές Οδοντωτού” και με σύνθημα “Μας ταξιδεύει, μας ενώνει, μας εμπνέει”.

 

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων...

Σάββατο 7 Μαΐου

19:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

Έναρξη εκδηλώσεων «Εν Συρμώ». Χαιρετισμοί των Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.κ. Παναγιώτη Θεοχάρη και Φίλιππου Τσαλίδη, των δημάρχων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Γιώργου Λαζουρά και Θανάση Παναγόπουλου και της Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ κας Μαρίας Τσουκαλά. Κήρυξη έναρξης από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά.

«Επανεκκίνηση!» Λειτουργία και κίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001.

«Τα 120 χρόνια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου και η σημασία του για την περιοχή μας». Ομιλίες και παρουσιάσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι.

Έκθεση φωτογραφίας και μουσικό κέρασμα.

 

Κυριακή 8 Μαΐου

Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

Αναχώρηση λεωφορείων με επισκέπτες από Διακοπτό για Ζαχλωρού, σύμφωνα με τον κατάλογο δηλώσεων συμμετοχής. Δρομολόγια λεωφορείων: 06:45, 08:15 και 09:45.

07:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Έναρξη της κατάβασης του φαραγγιού. Υποδοχή και εκδηλώσεις στους σταθμούς Τρικλιά, Νιάματα και Διακοπτό. Τις εκδηλώσεις για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι διοργανώνει ο «Σύλλογος Ορειβασίας- Χιονοδρομίας- Αναρρίχησης- Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων», σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ και άλλων φορέων.

11:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Η Πολιτεία ταξιδεύει με τον Οδοντωτό». Αναχώρηση συρμού με τιμητική εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Έλενα Κουντουρά. Υποδοχή στο Διακοπτό.

 

Σάββατο 14 Μαΐου

19:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

«Ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων ως μέσο της Τοπικής Ανάπτυξης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού». Εκδήλωση και συζήτηση.

21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

«Τραγούδια των τραίνων». Το συγκρότημα Passepartout με μια συλλογή τραγουδιών για τα τραίνα, από το χθες και το σήμερα.

 

Τετάρτη 18 Μαΐου [Διεθνής Ημέρα Μουσείων]

«Δημοσιογράφοι Εν Συρμώ». Ημερήσιο δημοσιογραφικό οδοιπορικό με τον Οδοντωτό, από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη μουσειακή μηχανή, στον σταθμό Διακοπτού.

20:00-22:00 | Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

«Διαδράσεις μνήμης: Οδοντωτός σιδηρόδρομος και Καλάβρυτα». 120 χρόνια παράλληλης ιστορίας: Κατοχή- αντίσταση- ολοκαύτωμα- απελευθέρωση.

 

Σάββατο 21 Μαΐου

11:00-13:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, σε συνεργασία με την «Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.»

12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

Φιλαρμονική Νέων του Δήμου Καλαβρύτων. Μουσική εκδήλωση – συναυλία.

 

Κυριακή 22 Μαΐου [Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας]

11:00 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό

«Οδοντωτός Σιδηρόδρομος – Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, γραμμές παράλληλες». Εκδήλωση – ημερίδα από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.

 

Σάββατο 28 Μαΐου

19:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Οδοντωτός και Καλάβρυτα – 120 χρόνια ΜΑΖΙ με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη». Εκδήλωση- συζήτηση για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού.

21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Τραγουδάμε για τον Οδοντωτό». Χαρούμενη μουσική εκδήλωση-συναυλία.

 

Κυριακή 29 Μαΐου

10:30 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό

«Ο Μουντζούρης στη Μηχανή του Χρόνου, Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων, 1896-2016». Παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΕΛ Διακοπτού, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

11:30-13:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, σε συνεργασία με την «ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.»

12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη». Μουσική εκδήλωση – συναυλία.

 

Κυριακή 5 Ιουνίου [Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος]

Ώρες δρομολογίων Οδοντωτού

«Εκπαίδευση Εν Συρμώ». Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους επιβάτες των δρομολογίων του Οδοντωτού, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπσης Κλειτορίας-Ακράτας.

 

Δευτέρα 6 Ιουνίου

10:00 | Καλάβρυτα

«Δράσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον Οδοντωτό και το Εθνικό πάρκο». Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον, το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο. Διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπσης Κλειτορίας-Ακράτας.

 

Πληροφορίες επισκεπτών

Ειδικές τιμές εισιτηρίων Οδοντωτού για τον Μάη 2016. Προσφορά: ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 

Για όλα τα σχολεία, Δευτέρα-Παρασκευή: 3,30 ευρώ ανά διαδρομή και άτομο.

Για ομάδες 6 επιβατών και άνω: 3,30 ευρώ ανά διαδρομή και άτομο, για τις ΤΡΙΤΕΣ 10, 17 και 24 Μαΐου και τις ΠΕΜΠΤΕΣ 12, 19 και 26 Μαΐου.

Για Κυριακή 22 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: 30% έκπτωση για όλους.

Πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ. Σ.Σ. Διακοπτού 26910.43206, Σ.Σ. Καλαβρύτων 26920.23050

Λεωφορεία για το Πέρασμα του Φαραγγιού, Κυριακή 8 Μαΐου.

 

Δρομολόγια ανάβασης Διακοπτό-Ζαχλωρού: 06:45, 08:15 και 09:45.

Εισιτήρια: 3,00 ευρώ. Κρατήσεις: Τηλ. 26913.60700, κα. Κοροσιέτη, Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-14:30.

Ενημέρωση μαθητών σχολείων και ομάδων επισκεπτών (δωρεάν).

 

«Η ιστορία του Οδοντωτού». Επικοινωνία: Γιάννης Καραπαναγιώτης, Πρόεδρος των «Φίλων του Οδοντωτού», τηλ. 6973.346903, Διακοπτό.

«Το Φαράγγι Χελμού-Βουραϊκού και η βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου», Επικοινωνία: Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, τηλ. 26920.29140, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00

Γενικές πληροφορίες. ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιαλείας, τηλ. 26910.28210, 68308, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-16:00

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα