Αρχαία Ολυμπία: Εκδηλώσεις με αφορμή την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας

05 Apr 2016, 07:14 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Αρχαία Ολυμπία: Εκδηλώσεις με αφορμή την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί από τους εμπλεκομένους φορείς στο πλαίσιο της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας έχει ως εξής:

- Συναυλία με έργα του μεγάλου έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, που θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 19/4/2016 και ώρα 20.30. Στη συναυλία, θα συμμετάσχουν μέλη της ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία» και Χορωδία, καθώς επίσης και 2 ερμηνευτές της νεώτερης γενιάς, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

- Δημιουργία και παρουσίαση μίας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης με τίτλο «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», στην Αίθουσα Αετωμάτων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 20/4/2016, ώρα 18.00. Η παραγωγή αυτή θα σχεδιαστεί αποκλειστικά για την περίσταση. Χρησιμοποιώντας ως σκηνικό χώρο, την αίθουσα αετωμάτων του αρχαιολογικού μουσείου, η παράσταση - εγκατάσταση αυτή, θα μεταφέρει στο σήμερα το συγκλονιστικό έργο του Ευριπίδη, ιδωμένο μέσα από την μοναδική μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, προάγοντας το πάντοτε υπαρκτό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

- Δημιουργία και παρουσίαση ενός πρωτότυπου εικαστικού γεγονότος αφιερωμένου στη Μαρία Χορς. Η Μαρία Χορς θα παραμείνει ως μία εμβληματική μορφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, την οποία χορογραφούσε επί σχεδόν πενήντα χρόνια. Η Μαρία Χορς μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936 για πρώτη φορά, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Έχει επί σειρά Ολυμπιάδων, από το 1964 ανελλιπώς, χορογραφήσει την Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με χορεύτριες και ηθοποιούς, και ορισμένες φορές και με χορό εφήβων. Το εικαστικό γεγονός θα λάβει χώρα στο πρώην μηχανοστάσιο του Σ.Σ. της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την περίοδο από 17 έως και 23/4/2016, σε επιμέλεια του χορογράφου - και μαθητή της Μαρίας Χόρς - Πέτρου Γάλια,

- Δημιουργία και παρουσίαση πρωτότυπου χορο-θεατρικού δρώμενου με τίτλο «δες, τα χέρια μου είναι άστρα, είναι πουλιά, είναι θηλιά, είναι αγκαλιά...", αφιερωμένου στην Μαρία Χορς, στο πρώην μηχανοστάσιο του Σ.Σ. της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την ημέρα των εγκαινίων (17/4/2016) του αντίστοιχου, ως ανωτέρω, εικαστικού γεγονότος, σε επιμέλεια του χορογράφου - και μαθητή της Μαρίας Χόρς - Πέτρου Γάλια,

- Παρουσίαση μιας ιδιαίτερα σημαντικής παράστασης αφηγηματικής τέχνης από την διεθνούς καταξίωσης και προβολής Μάγδα Κοσσίδα. Έχει ως θέμα την ζωή ενός πολεμιστή, φύλακα των συνόρων, που χτίζει ένα γεφύρι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και πεθαίνει πάνω σε αυτό, πολεμώντας για των ελλήνων τα ιερά και την ελευθερία. Κι επειδή στην καρδιά του κυλάει διπλό αίμα, όντας μισός Έλληνας, μισός Άραβας, δεν μεροληπτεί, δεν συμβιβάζεται, μόνο πολεμά την αθλιότητα και την ανανδρία από όποια μεριά κι αν έρχεται, είτε από την Ανατολή είτε από την Δύση. Η παράσταση θα δοθεί στο Λαζαράκειο Θέατρο Αμαλιάδας, στις 18/4/2016 και ώρα 19.30.

- Παρουσίαση της έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου υπό τον τίτλο «Στο δρόμο της Ελπίδα»", που είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό. Υπογραμμίζεται ότι τα έργα της έκθεσης αυτής, την παρουσίαση στην Πάτρα, θα σταλούν στη Συρία, στους Σύρους γιατρούς και θα πωληθούν, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Το εικαστικό γεγονός θα λάβει χώρα στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα κατά την περίοδο από 17 έως και 23/4/2016.

ζ. Δημιουργία και παρουσίαση σκηνικού δρώμενου με τίτλο «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα», σε σκηνοθετική επιμέλεια Πέτρου Γάλια. Το δρώμενο θα παρουσιαστεί 4 φορές, στην Αρχαία Ολυμπία, στον Πύργο, στην Αμαλιάδα και στην Πάτρα. Ένα δρώμενο με αφορμή το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη: “Το σπίτι κοντά στη θάλασσα” από την ποιητική συλλογή: «Κίχλη». «Πρόσφυγες. Μετανάστες. Διωγμένοι. Ξεριζωμένο. Όλοι μας σε ανατολή και δύση. Σε βορρά και νότο. Στην φοβερή εποχή που μας έτυχε να ζούμε. Όλοι αδέρφια. Σε μια γεμάτη πληγές γη. Κάτω από τον ίδιο ανελέητο ουρανό…».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα