Φυσιολατρικός τουρισμός στο Πήλιο- Παρουσίαση του ελληνικού πρωινού από το ΞΕΕ

21 Nov 2015, 15:35 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Φυσιολατρικός τουρισμός στο Πήλιο- Παρουσίαση του ελληνικού πρωινού από το ΞΕΕ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η  έκθεση φυσιολατρικού τουρισμού της Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου  με τη συμμετοχή του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος παρουσία, ξενοδόχων και επιχειρηματιών του εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής. 

Στο Βουνό των μύθων και των γεύσεων, του πράσινου και του γαλάζιου, των ορεινών παραδοσιακών και των παραθαλάσσιων οικισμών, όπως ο ποιητής Γ. Δροσίνης περιγράφει για το Πήλιο ότι  «Η πλάση ἡ παντοδύναμη κι’ απόνετη μητέρα για σένα δεν εστάθηκε καθόλου ακριβοχέρα» και τονίζει ότι  «μάζεψε απ όλα τα βουνά την μοιρασμένη χάρι την έσμιξε και σ’ έπλασε, βουνό, βουνών καμάρι».

Στο Πήλιο, λοιπόν, όπου πρόκειται για έναν τόπο-θησαυρό μύθων και ιστορίας, στα πλαίσια της έκθεσης φυσιολατρικού τουρισμού που οργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος παρουσίασε την επιτυχημένη δράση του, αυτή του Ελληνικού πρωινού. 

Παρουσία του Αντιπροέδρου του, κου Κώστα Λεβέντη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του και Αντιπρόεδρος  της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας  κα Ελένη Καραΐσκου προετοίμασε ένα πηλιορείτικο πρωινό και μίλησε στην παρουσία που η ίδια έκανε, για την πιστοποίηση και την διαφορετικότητα, που αυτό προσφέρει στην υπεραξία των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους ξενοδόχους στους επισκέπτες της περιοχής.

Βασικός στόχος του ΞΕΕ είπε η κα Καραΐσκου, είναι η Ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της χώρας και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, με αύξηση της ικανοποίησης του ξενοδοχειακού πελάτη μέσα από την γνωριμία του με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα κάθε προορισμού.

 Το ΞΕΕ αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο  της ελληνικής ξενοδοχίας με προαγωγή της ελληνικής γαστρονομίας (το ελληνικό τοπικό πρωινό δίνει την πρώτη “γεύση” από το γαστρονομικό πολιτισμό κάθε τόπου).

Δίνουμε την δυνατότητα τόνισε, της προώθηση της συνεργασίας του ξενοδοχειακού κλάδου με τους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, με σύνδεση  της ξενοδοχίας,  με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων (ενίσχυση τοπικής οικονομίας)

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, στην χερσαία περιοχή, από τους πρώτους προορισμούς που εφάρμοσε και διαμόρφωσε με τις υποδείξεις του ΞΕΕ ένα αρχικό υπόδειγμα του Προτύπου Ελληνικού Πρωινού της περιοχής, το οποίο επεξεργάσθηκαν και οριστικοποίησαν οι εμπλεκόμενοι ιδιωτικοί φορείς.

Οι υπόλοιποι  ομιλητές στο συνέδριο κατέγραψαν τους θησαυρούς του Πηλίου βουνού που δεν περιορίζονται στο μοναδικό γεωφυσικό περιβάλλον αλλά αφορούν το οικοσύστημά του, τον πολιτισμό, τα προϊόντα, τα βότανα, τις γεύσεις, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.α., ενώ στοχεύουν να αναδείξουν οι φορείς της περιοχής και να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν, να προσθέσουν νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ταυτότητα του Πηλίου και να στηρίξουν τον τουρισμό όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην ίδια κατεύθυνση και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, που μίλησε μέσω skype στην Εκθεση Φυσιολατρικού Τουρισμού Bienal Nature Tourism στο Πήλιο, που ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Βόλου και θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο στο Πήλιο με στόχο, όπως είπε ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου (ΕΑΠ), Δήμαρχος Ζαγοράς Παν. Κουτσάφτης, να αποτελέσει θεσμό.

Η υπουργός, επισημαίνοντας στην αρχή του χαιρετισμού της ότι έχει συγγενικούς δεσμούς με το Πήλιο καθώς έλκει την καταγωγή της από την Αργαλαστή κι έμαθε σκι στο Χ.Κ. Πηλίου, τόνισε ότι το Πήλιο μπορεί να είναι τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο και πως μπορεί να αναπτυχθεί και ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και να ενισχυθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού με τη συνέργεια της Πολιτείας, των φορέων της περιοχής και φυσικά των ιδιωτών.

Ευχήθηκε η έκθεση να πετύχει τους στόχους της ενώ αναφερόμενη στην τουριστική κίνηση, είπε ότι η Ελλάδα το 2015 πέτυχε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αισιοδοξώντας και για το 2016.

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έστειλε στην εκδήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγ. Αποστόλου, ενώ η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του δημάρχου Ζαγοράς - Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτη, Προέδρου της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου, του μοναδικού φορέα σε επίπεδο Δήμου που υλοποιεί προγράμματα προς όφελος των ΟΤΑ και της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Κουτσάφτης δήλωσε ότι η δράση της έκθεσης βασίζεται σε πρόγραμμα του Leader και υποστηρίζει πρωτοβουλίες και αναδεικνύει υπηρεσίες και προϊόντα για τον φυσιολατρικό τουρισμό (οικοτουρισμό, περιπατητικό, ιαματικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό και πως παρά τις δυσκολίες που επέφεραν στη διαχείριση του προγράμματος τα capital controls, το πρόγραμμα φτάνει στην ολοκλήρωσή του.

Στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κων. Λεβέντης και της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρθηκε με ευμενή σχόλια στη λειτουργία της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου που με το έργο της δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο Πήλιο και εκτίμησε ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως δείχνει η ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου.Τόνισε εντονα την αναγκαιότητα της συνέργειας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που συνήθως καταγράφονται ως αδυναμίες.

Στην έκθεση, η οποία περιελάβανε και ειδικούς χώρους έκθεσης τοπικών προϊόντων και αγαθών αλλά και χώρους παρουσίασης επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού, παρευρέθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, η αντιπεριφειριάρχης κα Δωροθέα Κολινδρίνη,  οι περιφερειακοί  σύμβουλοι, κ. Α.Λιούπης,  κ. Γ. Καλτσογιάννης και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου κ. Θάνος Θεοδώρου, ο ειδικός εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου κ. Απ. Σουλδάτος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής δήμου Ν. Πηλίου κ. Δ. Παντελής, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες του τουρισμού ενώ μίλησαν ο Ν. Μαγγίτσης, (ο Έλληνας ορειβάτης που κατέκτησε τις 7 κορυφές του κόσμου), για το Πήλιο και τις προκλήσεις του, ο γνωστός σεφ Βασ. Καλλίδης για το Πήλιο και τους γευστικούς πειρασμούς του ενώ την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η δημοσιογράφος κα Ίνα Τράντη.


 
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα