Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
28 Apr 2024, 15:54 | ΓΕΠΟΕΤ
TornosNews.gr
Kατολίσθηση σημειώθηκε στη Θηρασιά Σαντορίνης το Σάββατο το απόγευμα, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου. Η κατολίσθηση προκάλεσε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών καθώς καθώς και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ και τον Γιώργο Σιαδήμα ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια. Τα αίτια είναι τα εξής: οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων. Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις.
Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλδέρα σχεδόν».
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε:
« Το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης και γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς δημιουργεί κάποιο πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία. Αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι σε μία δυναμική διαδικασία εξέλιξης[…] Όπως σας είπα, χρειάζεται κάποια προσοχή. Δεν είναι τα πράγματα απαγορευτικά.
Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Ήδη έχω μιλήσει με τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Περιφερειάρχη, τον κύριο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και έχουμε πει κάποιες μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν άμεσες. Και βέβαια με εντολή του Υπουργού του κυρίου Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη έτσι ώστε να δούμε τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος, ο οποίος επαναλαμβάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και το Πάσχα είναι αλλά και αρχίζει και τουριστική περίοδος».
Πηγή: ertnews.gr
διαβάστε ακόμα
-
Λιμενικό Ταμείο Σάμου: Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για μόνιμο ελλιμενισμό σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού 08/07 | 07:34
-
Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο 21/06 | 08:39
-
ΓΕΠΟΕΤ | Ικανοποίηση για τους χώρους στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στην Αθήνα 15/06 | 12:34
-
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΓΕΠΟΕΤ 21/03 | 10:49
δημοφιλέστερα
- 1 Ερέτρια: Παραθαλάσσιος παράδεισος για τις διακοπές του Πάσχα 16.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Η Αθήνα το νέο hotspot στην Ευρώπη για ξενοδοχειακές επενδύσεις- 8η πιο ελκυστική πόλη το 2025 17.04.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 3 Πασχαλινές Παραδόσεις των Κυκλάδων: Ένα Μωσαϊκό Πίστης και Πολιτισμού 17.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Μύκονος: Χαμόγελα για το Πάσχα, αισιοδοξία για ρεκόρ αφίξεων το 2025 | Η Μαρία Κουσαθανά στο T.N. 17.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Mirum Hellas: Δωρεά μελετών για τη μαρίνα Αγίου Νικολάου 17.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Γαστρονομικές αποδράσεις στο Ζαγόρι: Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της Ηπειρώτικης κουζίνας 17.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της η Ιθάκη για το Πάσχα και τη θερινή περίοδο 17.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Ανάμεσα στην ομορφιά και την ασυδοσία – μια ανατομία της τουριστικής πραγματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο 17.04.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 9 CBRE Hotels | Γιατί η αξία των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα συνεχίσει να ανεβαίνει 17.04.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 10 Σημαντική αύξηση άνω του 18% στις απευθείας κρατήσεις στα Ελληνικά ξενοδοχεία για το Πάσχα 17.04.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ