Η Visa express φέρνει τουρίστες στα νησιά, αλλά δεν “κλείνει τις τρύπες” από άλλες αγορές | Ο Λ.Τσιλίδης στο ΤΝ
13 May 2025, 06:10 | FEDHATTA
TornosNews.gr
Από την 1η Απριλίου 2025 άνοιξε το πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων βραχείας διαμονής -γνωστή και ως visa express- σε 12 νησιά του Αιγαίου για Τούρκους πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.
Το πρόγραμμα ανανεώθηκε για ένα ακόμη χρόνο από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή και αφορά στα νησιά Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέσβος, Λέρος, Λήμνος, Ρόδος, Σάμος, Σύμη, Χίος. Φέτος προστέθηκαν η Πάτμος και η Σαμοθράκη.
Μιλώντας για το visa express στο Τornos News ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης σπεύδει να ξεκαθαρίσει:
«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι τουρίστες που έρχονται μέσω των express visa μπορούν να καλύψουν απώλειες από τουριστικά ρεύματα προς τις Κυκλάδες ή άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό προϊόν, με δικά του χαρακτηριστικά και δυναμική». Όπως τονίζει, η ειδική διαδικασία χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για την επίσκεψη ελληνικών νησιών δεν πρέπει να συγχέεται με τον μαζικό, οργανωμένο τουρισμό σε πιο ανεπτυγμένους ή πολυπληθείς προορισμούς.
Ο θεσμός της λεγόμενης "express visa" που εφαρμόζεται για τα συγκεκριμένα νησιά επιτρέπει σε Τούρκους ταξιδιώτες να εισέλθουν εύκολα και γρήγορα στην Ελλάδα αποκλειστικά για την επίσκεψη ενός και μόνο νησιού. «Μπαίνεις από τη Μυτιλήνη, βγαίνεις από τη Μυτιλήνη», εξηγεί ο Τσιλίδης. «Ο προορισμός είναι μοναδικός, και δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εντός της χώρας ή της ζώνης Σένγκεν χωρίς νέα αίτηση και έκδοση βίζας», όπως προσθέτει.
H συμβολή αυτής της μορφής τουρισμού στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι ανεκτίμητη.
Παρότι η διάρκεια και το εύρος του ταξιδιού είναι περιορισμένα, η συμβολή αυτής της μορφής τουρισμού στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι ανεκτίμητη. Οι επισκέπτες από την Τουρκία δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά τα νησιά, όχι μόνο για λόγους εγγύτητας, αλλά και λόγω των αυθεντικών εμπειριών που προσφέρουν. «Τους αρέσει η ηρεμία, η απλότητα, τα καλά εστιατόρια, το φιλόξενο περιβάλλον και – το σημαντικότερο – το ότι το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο από ό,τι σε τουριστικά hotspots της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη», τονίζει.
Στην Πάτμο οι Τούρκοι πήγαιναν και πριν από την visa express
Στην Πάτμο, που προστέθηκε φέτος στο πρόγραμμα των visa express, η θετική επίδραση του τουρισμού από την Τουρκία ήταν ήδη εμφανής πριν από την εφαρμογή της, όπως επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Τέντες. «Η Πάτμος είχε σημαντικά μερίδια επισκεπτών από την Τουρκία ακόμη και πριν την εφαρμογή του μέτρου. Ήταν και παραμένει θετικό πρόσημο – τουριστικά και οικονομικά – για το νησί η επισκεψιμότητα από τη γείτονα χώρα», σημειώνει στο ΤΝ. Τώρα, με την ευκολότερη πρόσβαση και τη δυνατότητα διαμονής, οι επισκέπτες έχουν περισσότερα κίνητρα να παραμείνουν περισσότερες μέρες, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
«Η express visa βγαίνει πολύ γρήγορα και έχει πολλαπλά οφέλη – κυρίως οικονομικά για την αγορά, αλλά και ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας», υπογραμμίζει. Όπως λέει, στην Πάτμο οι επισκέπτες από την Τουρκία φτάνουν κυρίως από το Μπόντρουμ, είτε με ημερόπλοια είτε με πολυτελή γιοτ ή ακόμα και μέσω κρουαζιέρας. «Παλαιότερα έρχονταν, έκαναν μια ημερήσια βόλτα και έφευγαν. Τώρα έχουν λόγο να μείνουν σε ξενοδοχεία, καταλύματα, να φάνε, να ψωνίσουν και να ζήσουν το νησί», υπενθυμίζει ο κ. Τέντες.
Η Λέσβος πρωταθλήτρια στις θεωρήσεις visa express
Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι η Λέσβος πρωτοστάτησε το 2024 στις εκδόσεις visa express με 27.600 θεωρήσεις, ακολουθούμενη από τη Χίο με 25.000. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε με τα νησιά Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο και επεκτάθηκε σε άλλα πέντε (Λέρο, Κάλυμνο, Καστελόριζο, Σύμη, Λήμνο). Φέτος προστέθηκαν η Πάτμος και η Σαμοθράκη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ελληνικών νησιών που εφαρμόζουν τη διαδικασία στις 12. Οι θεωρήσεις έχουν διάρκεια επτά ημερών και εκδίδονται στα σημεία εισόδου των νησιών, με το κόστος να φτάνει τα 60 ευρώ ανά άτομο.
Ο ρόλος των τουριστικών γραφείων και το θεσμικό πλαίσιο
Στον πυρήνα της επιτυχίας του μέτρου βρίσκεται η συνεργασία ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς των δύο χωρών, με την απαραίτητη συνδρομή των ελληνικών τουριστικών γραφείων. «Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ρητά ότι, σε κάθε διακρατική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιότητας», υπενθυμίζει ο πρόεδρος της FedHATTA. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν τουρκικά πρακτορεία να μεταφέρουν τουρίστες στα ελληνικά νησιά, οφείλουν είτε να διαθέτουν φυσική παρουσία στην Ελλάδα μέσω δικού τους γραφείου είτε να συνεργάζονται με εγχώρια τουριστικά γραφεία.
Η ρύθμιση αυτή, αν και συχνά αντιμετωπίζεται ως γραφειοκρατικό εμπόδιο, λειτουργεί ως θεσμική δικλείδα ασφαλείας που διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών, την ασφάλεια των ταξιδιωτών, αλλά και τη συμμετοχή της τοπικής αγοράς. «Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία πρέπει να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί, λειτουργώντας όχι μόνο ως φορείς υλοποίησης, αλλά και ως εγγυητές της αξιοπιστίας και της επαγγελματικότητας του τουριστικού προϊόντος», τονίζει τέλος ο κ. Τσιλίδης.
Με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και με τις εθνικές και τοπικές κοινωνίες να αναζητούν νέες πηγές εσόδων, η express visa προσφέρει μια ρεαλιστική, βιώσιμη και στοχευμένη απάντηση – αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά, με στρατηγική, συνεργασία και σεβασμό στους θεσμούς.
διαβάστε ακόμα
-
FedHATTA/ HATTA: Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού για ενιαία κατεύθυνση στον πολιτιστικό τουρισμό 16/06 | 11:50
-
Παρέμβαση FedHATTA για τον αποκλεισμό των τουριστικών γραφείων από την ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων ΠΕΠ Αττικής 13/06 | 11:33
-
FedHATTA ενόψει των διακοπών: "Επιλέξτε υπεύθυνα, ταξιδέψτε με ασφάλεια" 06/06 | 05:05
-
FedHATTA | Φαινόμενα παραοικονομίας απειλούν την Ελληνική αγορά οργανωμένου τουρισμού 29/05 | 11:26
-
ITB China | FedHATTA: Τα Ελληνικά τουριστικά γραφεία ανοίγουν διαύλους με την Κινεζική αγορά 27/05 | 12:51
-
Το Φεστιβάλ Οινοξένεια επισκέπτεται την Αθήνα σε πολιτιστικό χώρο στα Καλύβια 22/05 | 19:26
-
SOS από τον HATTA Outdoors για τις άναρχες υπαίθριες εκδρομές - Τι λέει στο Τ.Ν η Μαριάννα Λαδοπούλου 21/05 | 07:15
-
FedHATTA | Σύσταση Επιτροπής για τη Βιωσιμότητα στον κλάδο των τουριστικών γραφείων 19/05 | 13:00
-
FedHATTA: Άνοιγμα νέου τουριστικού «ορίζοντα» στη Ναμίμπια – Συνάντηση με διπλωματικούς εκπροσώπους 15/05 | 13:21
-
H ECTAA απαιτεί προστασία από την αφερεγγυότητα των αεροπορικών εταιρειών 15/05 | 11:30
δημοφιλέστερα
- 1 Νέο 5άστερο ξενοδοχείο 762 κλινών στη Ρόδο 22.06.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Η Σκιάθος επιστρέφει στο μετρό του Λονδίνου 23.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Οι τάσεις των κρατήσεων στα ξενοδοχεία το 2025 23.06.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 4 Γάμοι Κινέζων στη Χίο: Τέσσερα ζευγάρια λένε «ναι» στο νησί της μαστίχας 23.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Τρίκαλα 23.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Συναντήσεις Δ. Φραγκάκη με φορείς των νησιών του Αργοσαρωνικού για ζητήματα τουριστικής προβολής 23.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Προορισμός εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού η δυτική Λέσβος 23.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Πώς αντιμετωπίζουν τη λειψυδρία η Ισπανία και η Τουρκία 23.06.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 9 +6,4% η επιβατική κίνηση στο 5μηνο, +8,2% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ 23.06.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 10 Καλοκαίρι 2025: Περιορισμοί σε προορισμούς στην Ευρώπη- πού απαγορεύεται το μαγιό και το κάπνισμα 23.06.2025 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ