Περίοδος χάριτος για καθυστερημένη ενημέρωση της ΙΑΤΑ σχετικά με αλλαγές στα τουριστικά γραφεία

28 Dec 2022, 12:26 | FEDHATTA

TornosNews.gr

Περίοδος χάριτος για καθυστερημένη ενημέρωση της ΙΑΤΑ σχετικά με αλλαγές στα τουριστικά γραφεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων) είναι μέλος της ECTAA και, ως εκπρόσωπός της στην Ελλάδα, κοινοποιεί την παρακάτω ανακοίνωση]. Προσοχή: Αφορά τα διαπιστευμένα από την IATA (ΙΑΤΑ Accredited) τουριστικά γραφεία! 
 
Η ΙΑΤΑ επιβάλλει τέλος καθυστερημένης γνωστοποίησης (Late Notification Fee) 1.500 ελβετικών φράγκων στα διαπιστευμένα από αυτήν τουριστικά γραφεία που παραλείπουν να την ενημερώσουν έγκαιρα για οποιαδήποτε αλλαγή στην επιχείρησή τους.
 
Στην συνάντηση PAPGJC του Σεπτεμβρίου συζητήθηκε και πάλι το θέμα αυτό, το οποίο προκαλεί συγκρούσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια, μεταξύ των εκπροσώπων των τουριστικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και της ΙΑΤΑ.
Η ECTAA (ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών) και η WTAAA (παγκόσμια Ένωση Συνδέσμων τουριστικών γραφείων) πρότειναν δύο εναλλακτικές λύσεις, αντί του Late Notification Fee: 1) να συνδεθεί το ποσό του τέλους καθυστερημένης γνωστοποίησης με τον παγκόσμιο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ώστε να καταστεί λιγότερο επώδυνη η επιβάρυνση για τις λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές ή 2) να εφαρμοστούν τρεις διαφορετικές κλίμακες, όπως ισχύει και για το ετήσιο τέλος της ΙΑΤΑ. Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν τελικά.
Ωστόσο, συμφωνήθηκε (και επιβεβαιώθηκε μετέπειτα) ότι θα δοθεί μία περίοδος χάριτος μέχρι την 1η Μαρτίου 2023, χωρίς αυτή να συμπεριλαμβάνεται, σε όλα τα διαπιστευμένα από την ΙΑΤΑ τουριστικά γραφεία για να αναφέρουν αναδρομικά τυχόν αλλαγές στην IATA χωρίς την εφαρμογή του τέλους καθυστερημένης γνωστοποίησης.

Όπως είναι γνωστό, τα διαπιστευμένα από την ΙΑΤΑ τουριστικά γραφεία πρέπει να αναφέρουν σε αυτήν ΟΛΕΣ τις αλλαγές που αφορούν την επιχείρησή τους είτε εκ των προτέρων είτε μέχρι 7 ημέρες αφού αυτές συμβούν.
 
Η παραπάνω απόφαση, για την παραχώρηση της περιόδου χάριτος μέχρι την 1η Μαρτίου 2023, είναι ένα εφάπαξ μέτρο επιείκειας, το οποίο δεν θα επαναληφθεί.

Στη διάρκειά του, όλα τα διαπιστευμένα από την ΙΑΤΑ τουριστικά γραφεία έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τις πληροφορίες που περιέχει ο λογαριασμός τους στην ΙΑΤΑ και να διορθώσουν όποια πληροφορία δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί / διορθωθεί. Για τις διορθώσεις που θα γίνουν πριν την 1η Μαρτίου 2023 δεν θα επιβληθεί το τέλος καθυστερημένης γνωστοποίησης. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε καθυστερημένη κοινοποίηση προς την ΙΑΤΑ οποιασδήποτε αλλαγής θα επιφέρει το ύψους 1.500 ελβετικών φράγκων τέλος καθυστερημένης γνωστοποίησης.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα