Αναστέλλονται τα αξιόγραφα των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται σε Ρωσία-Ουκρανία

01 Aug 2022, 15:21 | FEDHATTA

TornosNews.gr

Αναστέλλονται τα αξιόγραφα των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται σε Ρωσία-Ουκρανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μεγάλη ανακούφιση για τα ελληνικά τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνταν στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελεί η νέα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναστέλλονται μέχρι τις 31 Μαΐου του 2023 οι προθεσμίες για τα αξιόγραφα που τα βαρύνουν.

Ειδικότερα, με το άρθρο 118 του Ν. 4964/2022 (ΦΕΚ Α 15/30.07.2022) αναστέλλονται μέχρι τις 31.05.2023 οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων αξιογράφων για τα τουριστικά γραφεία που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών από συναλλαγές με πολίτες ή ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας ή της Ουκρανίας, όπως και μείωση στον συνολικό κύκλο εργασιών τους, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2022, κατά ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών του πρώτου εξαμήνου του έτους 2019.

Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονται οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ρυθμίσεις για την παροχή του ευεργετήματος μη καταχώρισης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

Η Ομοσπονδία FedHATTA από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε την Πολιτεία για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία που συνεργάζονται κυρίως με τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και τα οποία έχουν πληγεί καίρια από τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, και εξακολούθησε να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης για λογαριασμό τους, με αποκορύφωμα την κοινή διαδικτυακή συνάντηση με τους αρμόδιους εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων στις 19 Ιουλίου 2022. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλος, ο κ. Απ. Χριστοδουλάκης, ως εκπρόσωπος του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθ. Πετραλιά, και η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων κα Άννα Στρατινάκη.

Στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν τα τρία κύρια σχετικά αιτήματα: η μεταφορά σε μεταγενέστερο χρόνο των κάθε είδους οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αυτών προς το Δημόσιο (Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία), η αναστολή των προθεσμιών πληρωμής των επιταγών και άλλων αξιογράφων τους και η στήριξη των εργαζομένων τους δωδεκάμηνης απασχόλησης, ο αριθμός των οποίων είναι περιορισμένος.

Λ. Τσιλίδης: Μεγάλη ανακούφιση για ένα δίκαιο αίτημα του οργανωμένου τουρισμού στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να υλοποιείται το ένα από αυτά τα αιτήματα, για το οποίο η Ομοσπονδία μας ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό και όλα τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για την θετική διάθεση με την οποία το αντιμετώπισαν.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ανακουφίσει σημαντικά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Αναμένουμε σύντομα την τακτοποίηση και των άλλων εκκρεμών θεμάτων, η οποιαδήποτε ρύθμιση των οποίων υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει να έχει ισχύ από τις 25 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και ξεκίνησε το πρόβλημα.

Πάντοτε μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει σταθεί αρωγός των επιχειρήσεων των τουριστικών γραφείων στα δίκαια ζητήματα για τα οποία έχει ζητηθεί η συνδρομή της. Ευελπιστούμε δε στην συνέχιση της καλής αυτής συνεννόησης και συνεργασίας για την επίλυση όλων των δίκαιων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα