ECTAA: Έκτακτη συνεδρίαση για τις επιπτώσεις της εισβολής στον ευρωπαϊκό τουρισμό

02 Mar 2022, 11:52 | FEDHATTA

TornosNews.gr

ECTAA: Έκτακτη συνεδρίαση για τις επιπτώσεις της εισβολής στον ευρωπαϊκό τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Oι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στον ευρωπαϊκό τουρισμό συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της ECTAA που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1η Μαρτίου 2022, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και η Επιτροπή Τουρισμού του φορέα.

Την ελληνική αγορά οργανωμένου τουρισμού εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ECTAA και πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Νικόλας Κελαϊδίτης, ο Treasurer της ECTAA και αντιπρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Μάριος Καμμένος και ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Κελαϊδίτη, οι εκπρόσωποι της ECTAA, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φορέα οργανωμένου τουρισμού που εκπροσωπεί τις ενώσεις τουριστικών γραφείων και τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Ουκρανικό λαό και στους ταξιδιωτικούς εταίρους τους στη χώρα, ενώ συζήτησαν εκτενώς τις διεθνείς επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης σε κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο. Κορυφαία θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το πρόβλημα του προσφυγικού, οι δυσοίωνες προοπτικές για την ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς για την Ευρώπη το 2022 και οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης.

Στροφή στις μακρινές αγορές για να καλυφθεί το "κενό" των Ρώσων

Ο κ. Κελαϊδίτης σε παρέμβασή του, πρότεινε τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ευρωπαϊκού τουρισμού σε μακρινές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Λ. Αμερική, η ΝΑ Ασία - Κίνα, η Αυστραλία, η Αφρική, τα ΗΑΕ και η Ινδία, ως ένα τρόπο να μπορέσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντισταθμίσουν τις τουριστικές απώλειες από τη ρωσική αγορά το 2022 αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές από τις αγορές αυτές να ταξιδέψουν στους Ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Σημειώνεται ότι η ρωσική αγορά είναι σημαντική για πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα, η οποία το 2019 υποδέχθηκε 583.000 Ρώσους ταξιδιώτες.

Πάγωσαν οι νέες κρατήσεις

Όσον αφορά τις προοπτικές για την εφετινή χρονιά, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι εκπρόσωποι της ECTAA ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, όμως η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί, με τους ταξιδιώτες να τηρούν στάση αναμονής.
Παράλληλα, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου του κόστους καυσίμων, τον πληθωρισμό και την επίδραση που θα έχουν οι παράγοντες αυτοί στους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών.
Οι εκπρόσωποι της ECTAA υπογράμμισαν ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός συνηγορούν υπέρ της ειρήνης και της πολιτιστικής κατανόησης. Καταδίκασαν βαθύτατα, με τον πιο έντονο τρόπο, την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασαν την ανάγκη να δοθεί γρήγορα ειρηνικό τέλος σε αυτή την τρομερή σύγκρουση.
O πρόεδρος της ECTAA, κ. Pawel Niewiadomski δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πρωτίστως μια ανθρωπιστική καταστροφή. Είναι αδιανόητο να ξεσπά ένας τέτοιος πόλεμος στη μέση της Ευρώπης. Στεκόμαστε ενωμένοι με τον ουκρανικό λαό και τους ταξιδιωτικούς μας εταίρους».
Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των εκτελεστικών οργάνων της ECTAA, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία της γεωπολιτικής κρίσης υπό το πρίσμα του τουρισμού.
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα