Συνάντηση μελών της FedHATTA: Ανάγκη για άμεση ανακοίνωση ορθολογικών πρωτοκόλλων στον οργανωμένο τουρισμό

29 Apr 2021, 14:43 | FEDHATTA

TornosNews.gr

Συνάντηση μελών της FedHATTA: Ανάγκη για άμεση ανακοίνωση ορθολογικών πρωτοκόλλων στον οργανωμένο τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Συνάντηση των Μελών της Ομοσπονδίας FedHATTA πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Απριλίου για το φλέγον και επίκαιρο θέμα των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Οι συμμετέχοντες έθιξαν τα κατά τόπους προβλήματα/ ερωτήματα που προκύπτουν από ασάφειες των νόμων, αλλά και από έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων φορέων.

Για παράδειγμα, πρόσφατα, γκρουπ τουριστών θέλησε να κάνει μία “blue cruise”, δηλαδή μία κυκλική διαδρομή με σκάφος σε νησιά, χωρίς  προσεγγίσεις σε λιμάνια και χωρίς αποβίβαση, όπως -θεωρητικά- έχουν δικαίωμα να κάνουν. Όμως, το Λιμεναρχείο είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω διαφορετικής άποψης, τελικά δεν τους το επέτρεψε.

Επίσης, ομάδα Ρουμάνων τουριστών, οι οποίοι διέθεταν όλες τις προϋποθέσεις για την είσοδο στη χώρα μας, όταν έφτασαν στην Κεραμωτή δεν τους επιτράπηκε να περάσουν με το πλοίο στη Θάσο, λόγω της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, δεν είναι λογικό, τα αεροπλάνα να έχουν πληρότητα 100%, τα τουριστικά λεωφορεία 85% και στους ανοιχτούς αρχ.χώρους τα γκρουπ τουριστών να αναγκάζονται να χωρίζονται σε πολύ μικρότερες ομάδες.

Άμεση η ανάγκη για ορθολογικά πρωτόκολλα

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους η Ομοσπονδία έχει επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη έγκαιρης έκδοσης ορθολογικών και επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων, δεδομένου ότι η ενημέρωση είναι αναγκαία για την παγκόσμια τουριστική αγορά που διακινεί τον οργανωμένο τουρισμό, καθώς και έγκαιρου εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της υπ’ αρ. 6632/21.04.2021 (ΦΕΚ Β 1632) σχετικά με τα «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19», αλλά και με δεδομένη τη δήλωση του Πρωθυπουργού για άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου, η FedHATTA ως εκπρόσωπος του οργανωμένου τουρισμού της Ελλάδας, εκφράζει σε νέα επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία την έντονη ανησυχία της για το ζήτημα, επισημαίνοντας τις προτάσεις της.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν κανόνες για όλο το φάσμα του οργανωμένου τουρισμού αλλά και την ανάγκη για συγκεκριμένο πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση ασθένειας ταξιδιώτη, που θα προβλέπει ποιος θα καλύπτει το κόστος νοσηλείας, ποιο θα είναι το πρωτόκολλο μεταφοράς, διάγνωσης, απομόνωσης, νοσηλείας, πού θα διαμένει ο ασθενής και οι συνταξιδιώτες του και αν θα υπάρχει αλλαγή αεροπορικών εισιτηρίων επιστροφής και ποιος θα καλύπτει το κόστος τους. (Δείτε τη συνημμένη επιστολή)

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Η ήδη δύσκολη τουριστική περίοδος επανεκκίνησης που έχουμε μπροστά μας θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη και προβληματική από την έλλειψη έγκαιρης οργάνωσης και ξεκάθαρων κανόνων σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που συνθέτουν τον τουρισμό. Ζητούμε, για μία ακόμη φορά, την έγκαιρη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, προκειμένου η χώρα να είναι απόλυτα έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της κατά την ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού, για μια τουριστική περίοδο που -τουλάχιστον- δεν θα έχει τα περσινά προβλήματα στα επίπεδα οργάνωσης και έγκαιρης ενημέρωσης».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα