FedHATTA | «Τουρισμός για όλους» 2020: Τα τουριστικά γραφεία σε κομβικό ρόλο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού

22 Sep 2020, 12:14 | FEDHATTA

TornosNews.gr

FedHATTA | «Τουρισμός για όλους» 2020: Τα τουριστικά γραφεία σε κομβικό ρόλο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 μέσω τουριστικών γραφείων, ύψους 20 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) υπό το καθεστώς Κρατικών Ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Σκοπός του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού μέσω της επιδότησης διακοπών.

Πρόκειται για διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 για την ενίσχυση της εγχώριας τουριστικής ζήτησης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται αίτηση, η οποία υποβάλλεται από τους δικαιούχους και παρόχους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Τουρισμού www.tourism4all.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. 

Οι αρχικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 μέσω τουριστικών γραφείων, έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 και εξαιρούνται της διαδικασίας υποβολής νέας αίτησης.

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται από την επομένη της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων δικαιούχων έως 31.12.2020.

H Ομοσπονδία FedHATTA εκφράζει την ικανοποίησή της για την ένταξη των τουριστικών γραφείων στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» ως παρόχων. 

Με τη νέα απόφαση του Υπουργείου δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος να απευθυνθούν σε τουριστικό γραφείο-  πάροχο για να εξαργυρώσουν τα e-voucher τους οργανώνοντας τα ταξίδια τους. Όπως επισημαίνει η FedHATTA, είναι μία υπηρεσία που έλειπε από το πρόγραμμα του Υπουργείου, η οποία θα βοηθήσει τους δικαιούχους να λάβουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, διευκολύνοντας τον προγραμματισμό των διακοπών τους.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης δήλωσε: «Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο ευχαριστούμε,  για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον ρόλο των τουριστικών γραφείων, ως διοργανωτών ταξιδίων, όπως προβλέπεται στο ΠΔ 7/2018, το οποία καθορίζει τον αποκλειστικό ρόλο των τουριστικών γραφείων, τα οποία ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα στις ανάγκες των ταξιδιωτών, καθώς προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις με εμπειρία και τεχνογνωσία, και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να λείπουν από κανένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τονώσει τόσο τον κλάδο μας, όσο και τον εσωτερικό τουρισμό και βέβαια να επεκτείνει την τουριστική περίοδο, αφού τα voucher είναι διαθέσιμα για χρήση από τους δικαιούχους έως τέλος του 2020».

Πώς λειτουργούν τα e-voucher

H «Διατακτική ταξιδίου», (e-voucher), ενσωματώνει οικονομική αξία και ο σκοπός της είναι η καταχώριση από τον πάροχο του μοναδικού κωδικού που αντιπροσωπεύει, προκειμένου να του καταβληθεί το ποσό επιδότησης του δικαιούχου.

To e-voucher είναι προσωποποιημένο και εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου, ενώ αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιούται ανάλογα με τα ωφελούμενα μέλη, εμπεριέχει δε, μοναδικό κωδικό και εκχωρείται στον πάροχο των υπηρεσιών για χρήση σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τα Toυριστικά Γραφεία τα οποία παρέχουν για τις ανάγκες του παρόντος προγράμματος «τουριστικά πακέτα», εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι πάροχοι, στο πλαίσιο της άσκησης των ανωτέρω δραστηριοτήτων τους, δύνανται να συνεργάζονται με άλλες επιχειρήσεις που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες.

Με την απόφαση θεσπίζεται καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα ταξιδιωτικά γραφεία και εμμέσως στις συνεργαζόμενες με αυτά επιχειρήσεις, όλης της χώρας, που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξή τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. Η ενίσχυση τόσο των τουριστικών γραφείων όσο

και των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με αυτά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 € Δημόσια Δαπάνη, συναθροίζοντας και τυχόν ενισχύσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν, από άλλα μέτρα που υπάγονται στο καθεστώς de minimis, σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών και από οποιονδήποτε φορέα χορήγησης σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης.

Με Δημόσια Πρόσκληση που εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας, προσκαλούνται οι πάροχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» έτους 2020 μέσω τουριστικών γραφείων. 

Δείτε το ΦΕΚ στο συνημμένο αρχείο.

Επισυναπτόμενα Αρχεία
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα