Τα Ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία & t.o's κάνουν restart στον ελληνικό τουρισμό

12 Jun 2020, 17:28 | FEDHATTA

TornosNews.gr

Τα Ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία & t.o's κάνουν restart στον ελληνικό τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο σημαίνων ρόλος των Ευρωπαίων διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών στην επαναφορά της τουριστικής αγοράς στην κανονικότητα και στην «επόμενη μέρα» για τον ελληνικό τουρισμό έγινε εμφανής στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος της ECTAA και Πρόεδρος της ΡΙΤ Πολωνίας, κ Pawel Niewiadomski, ο Πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Νικόλας Κελαϊδίτης, ο Ταμίας της ECTAA και Αντιπρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Μάριος Καμμένος, καθώς και Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Συνδέσμων - μελών της ECTAA (του πανευρωπαϊκού Συνδέσμου των Τουριστικών Γραφείων).

Συγκεκριμένα οι:

Eva Blasco, CEAV Director, ECTAA Vice President – CEAV/ ACAVE (Ισπανία)

Frank Oostdam, ANVR CEO, ECTAA Director, ECTAA Executive Board member – ANVR (Ολλανδία)

Lars Thykier, DRF CEO, ECTAA Director, ECTAA Executive Board member – DRF (Δανία)

Heli Maki Franti, SMAL CEO, ECTAA Director, ECTAA ExBoard member – SMAL (Φινλανδία)

Susan Deer, ABTA, ECTAA Deputy Director – ABTA (Αγγλία)

Juergen Bachman, SETO Secretary General, ECTAA Director – SETO (Γαλλία)

Andrea Brenacher – Springer, WKO Board Member – WKO (Αυστρία)

Didrik von Seth, SRF CEO, ECTAA Director – SRF (Σουηδία)

Astrid Bergmal VIRKE CEO, ECTAA Director – VIRKE (Νορβηγία)

Gabriele Milani, CEO – FTO (Ιταλία) 

Sabrina Nadaletti, Board Member – FTO (Ιταλία)

Mariann Lugus, CEO, ECTAA Board Member – EFTL (Εσθονία)

Συμμετείχαν, επίσης, ο συνεργάτης του Υπουργού Τουρισμού κ. Παύλος Κουρής και οι κ.κ. Eric Dresin (Secretary General ECTAA) και Christina Russe (Deputy Secretary General ECTAA).

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Συνδέσμων έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε χώρα, η οποία σχεδιάζει να στείλει τουρίστες στην Ελλάδα, και τα ερωτήματά τους όσον αφορά τις διαδικασίες και κάθε είδους λεπτομέρειες που θα καταστήσουν εφικτή την επανεκκίνηση της ροής των ταξιδιωτών προς τη χώρα μας και τη διατήρηση και αύξησή της στη συνέχεια.

Ζήτησαν να τους κοινοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, και στην αγγλική γλώσσα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς και όλες οι οδηγίες που αφορούν την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού (θέματα υγειονομικών ελέγχων, διαδικασίες καραντίνας, ημερομηνίες ανοίγματος των χερσαίων συνόρων, περιορισμοί στην πληρότητα πλοίων και τουριστικών λεωφορείων κλπ.), έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα συναντήσουν και να γνωρίζουν από πριν τι ισχύει στη χώρα μας στην κάθε περίπτωση.

Υπογράμμισαν την τεράστια σημασία μιας άμεσης και δυναμικής διαφημιστικής καμπάνιας για την Ελλάδα, η οποία θα μπορέσει να κρατήσει τους πελάτες που έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ακυρώσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που θα είναι «εισαγωγικοί μήνες» για το νέο ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού, και θα προσελκύσει και νέους ταξιδιώτες για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αλλά και για τους επόμενους μήνες, επιμηκύνοντας έτσι την πολύ σημαντική αυτή τουριστική περίοδο, έτσι ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν και οι οικονομικές απώλειες. Αν η διαφημιστική αυτή καμπάνια ξεκινήσει αργότερα, δεν θα έχει πραγματικό νόημα πια.

Οι εκπρόσωποι ιδιαίτερα των Βόρειων Χωρών, που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα σύνορά τους για τα ταξίδια των πολιτών τους, οι οποίοι όμως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να ταξιδέψουν στον Νότο και ειδικά στην Ελλάδα, ζήτησαν την συνδρομή και της Ελληνικής κυβέρνησης για να πιέσει για το άνοιγμα των συνόρων τους πιο νωρίς, υπογραμμίζοντας τα καλά αποτελέσματα της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά τον Covid-19 και παρουσιάζοντας όλα τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να παραμείνει ένας ασφαλής προορισμός.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση υπογράμμισαν την ανάγκη για απευθείας πτήσεις προς και από τα ελληνικά νησιά και για τη δυνατότητα να υπάρχουν πτήσεις charter, καθώς η έλλειψή τους και η πρόσβαση στα νησιά μέσω της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να αποτρέψει ταξιδιώτες από το να πραγματοποιήσουν το ταξίδι αυτή τη στιγμή, καθώς και για το γεγονός ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεχίσουν να παρέχονται υπηρεσίες που δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό πακέτο, όπως για παράδειγμα τα spa, τα παιδικά club και άλλες παροχές εντός των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει πολλούς ταξιδιώτες σε ακύρωση της κράτησής τους.

Υπέβαλαν επίσης το ερώτημα αν τα voucher που δίνονται από ελληνικά ξενοδοχεία προς τους tour operators του εξωτερικού, αντί επιστροφής των προκαταβολών που αυτοί έχουν καταβάλει για υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν, είναι εγγυημένα για τυχόν αφερεγγυότητα των ξενοδοχείων στο μέλλον, ενώ εξέφρασαν ανησυχία και για τυχόν διαφοροποιήσεις των τιμών στην περίπτωση που τα voucher χρησιμοποιηθούν μεταγενέστερα για τη διοργάνωση άλλων ταξιδιών.

Ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λ. Τσιλίδης, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνεται πολύ έγκαιρα η ενημέρωση των ξένων ΤΟ για οποιεσδήποτε αλλαγές προκύπτουν σε θέματα όπως η επιτρεπόμενη πληρότητα των μεταφορικών μέσων κλπ., δεδομένου ότι ο προγραμματισμός στα οργανωμένα ταξίδια λαβαίνει χώρα πολύ καιρό πριν από το ίδιο το ταξίδι.

Ο Υπουργός Τουρισμού υποσχέθηκε την άμεση αποστολή στα μέλη της ECTAA, στην αγγλική γλώσσα, των πρωτοκόλλων, οδηγιών και κάθε άλλης απαραίτητης σχετικής με την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού πληροφορίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της διαφημιστικής καμπάνιας βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο και στη συνέχεια θα δοθεί στον ΕΟΤ για να την πραγματοποιήσει.

Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες, σε γενικές γραμμές, για ό,τι αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους και τις διαδικασίες καραντίνας, για τις διαδικασίες στα αεροδρόμια και για τις ημερομηνίες ανοίγματος των συνόρων, κυρίως των χερσαίων, ενώ για όσα ερωτήματα, τεχνικής κυρίως φύσεως, δεν κατέστη εφικτό να απαντηθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υποσχέθηκε την έγγραφη απάντησή τους το συντομότερο δυνατό.

Η Ομοσπονδία FedHATTA εκφράζει την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συζήτησης, η οποία έφερε σε άμεση επαφή τους tour operators της Ευρώπης, αυτούς που φέρνουν τον τουρισμό στη χώρα μας, με την ηγεσία του ελληνικού Τουρισμού και τους έδωσε την ευκαιρία να θέσουν οι ίδιοι τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά τους στον Υπουργό, σε μια προσπάθεια να λειανθούν τα όποια εμπόδια μπορεί να δυσκολέψουν την προσπάθεια της επιστροφής του τουρισμού της χώρας μας στο δρόμο της κανονικότητας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας: «Οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις Τουριστικών Γραφείων είχαν συγκεκριμένες θέσεις και ερωτήματα, σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ιδιάζουσα κατάσταση στο τουριστικό σκηνικό. Έλαβαν απαντήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την υπευθυνότητά της, παρ’ όλα αυτά δεν επαναπαυόμαστε και η επαφή μας με το Υπουργείο Τουρισμού είναι συνεχής, ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Μοναδικός μας στόχος, η εξασφάλιση των κανόνων υγείας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Αν θέλουμε να μιλάμε για την “επόμενη μέρα στον τουρισμό μας”, έχουμε μπροστά μας πολλή και σοβαρή δουλειά».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα