Τουρισμός: Η Σαμοθράκη μετρά τις πληγές της- Πώς θα έρθει η ανάκαμψη στο νησί της Νίκης

13 Sep 2019, 12:18 | FEDHATTA

TornosNews.gr

Τουρισμός: Η Σαμοθράκη μετρά τις πληγές της- Πώς θα έρθει η ανάκαμψη στο νησί της Νίκης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Απώλειες εσόδων ύψους εκατομμυρίων ευρώ μετρούν την εφετινή τουριστική σεζόν εκατοντάδες επαγγελματίες στη Σαμοθράκη λόγω της πολυήμερης διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη τον Αύγουστο και της δυσφήμισης που υπέστη το νησί. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει σωρεία ακυρώσεων για όλη τη σεζόν.

Σε πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης Ι.Γλήνια και του δημοτικού συμβούλου Φ.Φωτεινού με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, επισημάνθηκε ότι απώλειες εσόδων έχουν φέτος δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα, από τη φιλοξενία και τον τουρισμό μέχρι την εστίαση και το εμπόριο.

Όπως τονίζει στο Tornos News η ταμίας της FedHATTA και μέλος του ΔΣ του ΗΑΤΤΑ κ. Λίτσα Καραμπατζάκη, που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, ακυρώσεις σημειώθηκαν στο 50% των ξενοδοχειακών κλινών, ενώ η ταλαιπωρία των επισκεπτών και η δημοσιότητα που έλαβε προκάλεσαν τεράστια δυσφήμιση στο νησί της διάσημης Νίκης.

Η εικόνα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση σήμερα έχει βελτιωθεί αλλά συνεχίζουν να καταγράφονται απώλειες στην τουριστική κίνηση, τονίζει. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καραμπατζάκη, ένα ατυχές συμβάν για το οποίο δεν μπορεί να ευθύνεται η ναυτιλιακή εταιρία, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό εκατοντάδων επισκεπτών του νησιού και να ακυρωθεί μεγάλο ποσοστό κρατήσεων στα καταλύματα.

Το νησί διαθέτει 1.600 κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Συνέπεια ήταν επίσης η δυσφήμιση της Σαμοθράκης, καθώς εκατοντάδες τουρίστες ταλαιπωρήθηκαν για να επιστρέψουν στην Αλεξανδρούπολη και άλλοι αναγκάστηκαν να μην ταξιδέψουν στο νησί λόγω έλλειψης της θαλάσσιας σύνδεσης.

«Η Σαμοθράκη έχει ισχυρό brand name στον ελληνικό τουρισμό και ζητούμε τη στήριξη του υπουργείου ώστε να γίνει κατανοητό ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, καθώς η σεζόν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», υπογράμμισε η κ. Καραμπατζάκη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται το νησί είναι Ρουμάνοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 70% περίπου της τουριστικής κίνησης, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι.

Η κ. Καραμπατζάκη επισημαίνει ότι κρίνεται σκόπιμο να δοθεί έμφαση στην προβολή της Σαμοθράκης στις διεθνείς εκθέσεις των αγορών αυτών, όπως της Ρουμανίας, από υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α. Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα του προορισμού.

Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, η Hellenic seaways έχει αναλάβει τα δρομολόγια προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019 όταν θα γίνει άμεση ανάθεση της γραμμής, με 3 εταιρίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει η κ. Καραμπατζάκη.

"Αποκλεισμένο" το νησί από τον θαλάσσιο τουρισμό

Άλλο ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον τουρισμό του νησιού και ουσιαστικά αναχαιτίζει κάθε προοπτική για ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, είναι η έλλειψη Τελωνείου, η ύπαρξη του οποίου θα έθετε τις προϋποθέσεις για να δένουν κρουαζιερόπλοια αλλά και θαλάσσια σκάφη.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για θαλάσσιο τουρισμό στη Σαμοθράκη από Ρώσους και Τούρκους τουρίστες ενώ και ξένες εταιρίες κρουαζιέρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη του νησιού στα προγράμματά τους, επισημαίνει η κ. Καραμπατζάκη, όμως αυτά είναι ανέφικτα χωρίς τη σύσταση Τελωνείου.

Επιπλέον, τόνισε, η πιθανή σύνδεση του νησιού με την Ίμβρο ή με το Τσανάκαλε θα αναζωογονούσε σημαντικά την τουριστική κίνηση.

Μέτρα στήριξης από το υπουργείο Τουρισμού

Μέτρα, που κινούνται σε τρία επίπεδα, για τη στήριξη της τουριστικής κίνησης στη Σαμοθράκη, συζητήθηκαν πρόσφατα στο Υπουργείο Τουρισμού, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης, με τον πρόεδρο των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του νησιού κ. Γιάννη Γλήνια, το νέο Δήμαρχο κ. Νίκο Γαλατούμο και με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τρόποι αναστροφής του κλίματος που δημιουργήθηκε με τα προβλήματα ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη  θωράκισης του τουρισμού και ενίσχυσης της προβολής του νησιού.

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι έχουν ήδη αναληφθεί και θα συνεχισθεί δέσμη πρωτοβουλιών  για την αποκατάσταση της τουριστικής εικόνας της Σαμοθράκης στη Ρουμανία, αλλά και σε άλλες αγορές για την προσέλκυση τουριστών τα επόμενα δύο χρόνια

.Στο πλαίσιο αυτό έτυχε ήδη θετικής ανταπόκρισης από influencers το δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες ο ΕΟΤ Ρουμανίας και θα οργανωθεί  επίσκεψη στο νησί Ρουμάνων bloggers με σκοπό τη τόνωση της τουριστικής προβολής της Σαμοθράκης.

Ο κ. Θεοχάρης συμπλήρωσε ότι θα μεταφέρει σε συναρμόδια υπουργεία τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ώστε να βρεθούν το συντομότερο δυνατόν λύσεις που θα συμβάλουν στην ταχύτερη αποκατάσταση της εικόνας του νησιού. Συμπλήρωσε δε ότι θα στηριχθούν οι πρωτοβουλίες των εκπροσώπων του νησιού, που αφορούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που θεωρείται κρίσιμο και καθοριστικό για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της Σαμοθράκης.

Από την πλευρά τους οι εκπροσώποι του νησιού ευχαρίστησαν τον Υπουργό Τουρισμού για την κινητοποίηση που επέδειξε το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή και τον κάλεσαν να επισκεφθεί τη Σαμοθράκη ώστε με την παρουσία του να συνδράμει στις δράσεις που προγραμματίζονται.

Τέλος δήλωσαν  ότι από την πλευρά τους θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε  να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η αντιμετώπιση κάποιων λειτουργικών προβλημάτων, όπως η επαναλειτουργία του Μουσείου, θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση της τουριστικής εικόνας του νησιού και στη εξασφάλιση βιώσιμων όρων ανάπτυξης. 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα