Επαγγελματικά σκάφη: Η απόφαση για την απόδοση ΦΠΑ και δασμών

17 May 2015, 01:49 | ΕΠΕΣΤ

TornosNews.gr

Επαγγελματικά σκάφη: Η απόφαση για την απόδοση ΦΠΑ και δασμών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Mε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεόδωρου Δρίτσα καθορίστηκε ο  τρόπος υπολογισμού της ημερομηνίας από την οποία το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, οφείλει να αποδώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής ή Τελωνειακής Διοίκησης α) τον ΦΠΑ για την εισαγωγή ή την απόκτηση που του αναλογεί και β) τους αναλογούντες δασμούς και επιβαρύνσεις καθώς και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών για τους οποίους έτυχε απαλλαγής, λόγω μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης εκτέλεσης του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης και κάθε σχετικού θέματος»

Το σύνολο της απόφασης έχει ως εξής:

Καθορίζουμε τον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας από την οποία το επαγγελματικό πλοίαναψυχής (πλοίο) οφείλει να αποδώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής ή Τελωνειακής Διοίκησης α) τον ΦΠΑ για την εισαγωγή ή την απόκτηση που του αναλογεί και β) τους αναλογούντες δασμούς και επιβαρύνσεις καθώς και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών για τους οποίους έτυχε απαλλαγής, λόγω μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης εκτέλεσης του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης καθώς και κάθε σχετικό θέμα, ως ακολούθως:

1. α) ως αφετηρία του υπολογισμού λαμβάνεται, ανάλογα με την περίπτωση, η ημερομηνία έκδοσης της προσωρινής άδειας της παρ. 8 του άρθρου 15 του Ν. 4256/2014 ή καταχώρισης στο Μητρώο Τουριστικών Πλοίων και Μικρών Σκαφών (Μητρώο) του άρθρου 2 ή η πρώτη ημέρα μετά τη συμπλήρωση της χρονικής περιόδου που το πλοίο είχε υποχρέωση να συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6 του ίδιου νόμου.

β) προσδιορίζεται ο ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης που έχει υποχρέωση να συμπληρώσει το πλοίο σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4256/2014 και υπολογίζεται ο μέσος όρος (ΜΟ) των ελάχιστων ημερών ναύλωσης ανά έτος (365 ημέρες).

γ) προσδιορίζεται ο συντελεστής μετατροπής (ΣΜ) των ημερών ναύλωσης σε ημερολογιακές ημέρες, ως εξής:

ΣΜ = 365/ΜΟ

δ) αθροίζονται οι ημέρες ναύλωσης που πραγματοποίησε το πλοίο

ε) το άθροισμα των ημερών ναύλωσης μετατρέπεται σε ημερολογιακές ημέρες

πολλαπλασιαζόμενο με το συντελεστή μετατροπής (ΣΜ). Στο γινόμενο προστίθεται τυχόν χρονικό διάστημα κατά το οποίο το πλοίο αποδεδειγμένα βρισκόταν σε αδυναμία πραγματοποίησης ναυλώσεων λόγω ανωτέρας βίας ή μεγάλης έκτασης επισκευών ή μετασκευών ή παροπλισμού ή κατάσχεσης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και προθεσμίες των άρθρων 4 παρ. 4 β, 5 και 6, αντίστοιχα, του ν. 4256/2014.

στ) το αποτέλεσμα του ως άνω υπολογισμού προστίθεται στην ημερομηνία που έχει ληφθεί ως αφετηρία του υπολογισμού. Η επόμενη ημερολογιακή ημέρα είναι η ημερομηνία της πράξης της παρ. 9 του άρθρου 14 του ν.4256/2014.

2. Σε όλους τους παραπάνω υπολογισμούς:

α) οι ημέρες ναύλωσης αθροίζονται σύμφωνα με τα ναυλοσύμφωνα που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά ή, μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των ναυλοσυμφώνων και την έκδοση της κοινής απόφασης της περίπτωσης β της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν.4256/2014, από τις θεωρημένες εγγραφές της Λιμενικής Αρχής στο Ειδικό Έντυπο Πληροφοριακών Στοιχείων Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α.).

β) αν ο Συντελεστής Μετατροπής είναι δεκαδικός αριθμός, λαμβάνονται υπόψη μέχρι και τρία δεκαδικά ψηφία

γ) αν το γινόμενο της μετατροπής των ημερών ναύλωσης σε ημερολογιακές είναι δεκαδικός αριθμός, στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα, ενώ το ήμισυ (0,5) στην αμέσως επόμενη ακέραια μονάδα.

3. Αν κατά τον υπολογισμό διαπιστωθεί έλλειμμα ημερών συμπληρώνεται από τυχόν πλεόνασμα προηγούμενων ετών ως εξής:

α) την πρώτη φορά που ελέγχονται οι ημέρες ναύλωσης, από τυχόν πλεόνασμα της περιόδου από την έκδοση ή τελευταία θεώρηση της άδειας του ν. 2743/1999 σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 α του άρθρου 15 του ν. 4256/2014 ή της περιόδου από την έκδοση της άδειας της παραγράφου 8 του ίδιου άρθρου, μέχρι την ημερομηνία υποβολής αίτησης καταχώρισης στο Μητρώο.

β) για κάθε επόμενο έλεγχο, από τυχόν πλεόνασμα της αμέσως προηγούμενης χρονικής περιόδου που το πλοίο όφειλε να πραγματοποιήσει τον ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6 του ν. 4256/2014.

4. α). Για την έκδοση της διοικητικής πράξης της παραγράφου 9 του άρθρου 14 του ν. 4256/2014, προσκομίζεται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου η πρωτότυπη επαγγελματική άδεια του πλοίου, εφόσον η πράξη εκδίδεται πριν από την υποβολή αίτησης καταχώρισης στο Μητρώο, και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

αα) Έγγραφο Εθνικότητας του Πλοίου

ββ) Ειδικά Έντυπα Πληροφοριακών Στοιχείων Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής

(Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α.), έως την έκδοση της κοινής απόφασης της περίπτωσης β της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του προαναφερθέντος νόμου,

γγ) Πιστοποιητικό Διαγραφής του πλοίου, εφόσον το πλοίο έχει διαγραφεί από τα ελληνικά νηολόγια.

δδ) Στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή μεγάλης έκτασης επισκευών ή μετασκευών σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 β του ν. 4256/2014 δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει η πλήρης αδυναμία του πλοίου για την πραγματοποίηση ναυλώσεων λόγω. Για τον παροπλισμό ή την κατάσχεση του πλοίου ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 5 και 6 αντίστοιχα του ν. 4256/2014 και οι προθεσμίες που ορίζονται σε αυτές.

β) Η διοικητική πράξη κοινοποιείται στον πλοιοκτήτη ή στον εφοπλιστή του πλοίου, στις Λιμενικές Αρχές νηολόγησης και ελλιμενισμού του πλοίου, στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης και στο Μητρώο ΝΕΠΑ (Ν. 3182/2003 - Α’ 220) για τα πλοία των οποίων η κυριότητα, εκμετάλλευση ή διαχείριση ανήκει σε εταιρεία αυτής της μορφής.

γ) Η διοικητική πράξη μπορεί να τροποποιείται μετά την προσκόμιση νεότερων στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, τα οποία υποβάλλονται με σχετική αίτηση εντός προθεσμίας πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσής της.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα