Το ντοκιμαντέρ για την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη και η προβολή της χώρας στις ΗΠΑ

03 Jun 2023, 07:55 | ΕΟΤ

Σοφία Κοντογιάννη

Το ντοκιμαντέρ για την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη και η προβολή της χώρας στις ΗΠΑ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Αμερικής θα συμμετάσχει στο επικοινωνιακό πλάνο προώθησης του ντοκιμαντέρ «OLYMPIA», το οποίο θα προβληθεί σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ από το Δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS (Public Broadcasting Service) για το έτος 2023.

Η συμμετοχή της Υπηρεσίας κρίθηκε σημαντική δεδομένου ότι το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην διεθνούς φήμης και βραβευμένη με ΟΣΚΑΡ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη. Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ προβάλλεται ο τόπος καταγωγής της -η Λέσβος- καθώς και άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΤ, η οικονομική συμμετοχή της Υπηρεσίας του στην Αμερική με περίπου 45.000 ευρώ έναντι αντισταθμιστικών παροχών στο επικοινωνιακό πλάνο του εν λόγω ντοκιμαντέρ, θα συμβάλλει σημαντικά στην προβολή και την προώθηση του τουριστικού ελληνικού προϊόντος με πολλαπλά επικοινωνιακά οφέλη για τη χώρα μας στην ιδιαίτερα σημαντική τουριστική αγορά των ΗΠΑ.

Ποια ήταν η Ολυμπία Δουκάκη

Η Ολυμπία Δουκάκη (αγγλικά: Olympia Dukakis, Λόουελ, Μασαχουσέτη, 20 Ιουνίου 1931 - Νέα Υόρκη, 1 Μαΐου 2021), ήταν Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, κόρη Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας της Κώστας Δουκάκης ήταν Μικρασιάτης που μετανάστευσε στις Η.Π.Α.

Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστόνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Λίλιθ. Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (Moonstruck). Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Είναι ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκης, πολιτικού, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988.

Το 2020, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ολυμπία" του Χάρη Μαυρομιχάλη, το οποίο καταγράφει πτυχές από τη ζωή και τη προσωπικότητα της Ολυμπίας Δουκάκη. Την ίδια χρονιά έλαβε το "Life Achievement Award" στα πλαίσια του 11ου Bridges International Film Festival, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Απεβίωσε την 1 Μαΐου 2021, στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πολύμηνης διάρκειας προβλήματα υγείας, σε ηλικία 89 ετών.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα