Η Άντζελα Γκερέκου γνωρίζει και θα προσφέρει στον τουρισμό

01 Aug 2019, 13:26 | ΕΟΤ

TornosNews.gr

Η Άντζελα Γκερέκου γνωρίζει και θα προσφέρει στον τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με γνώστες από το χώρο του τουρισμού στελεχώνεται ο δημόσιος τουριστικός μηχανισμός.

Η τοποθέτηση της κ. Άντζελας Γκερέκου ως Προέδρου του ΕΟΤ δεν είναι καθόλου τυχαία. Η κ. Γκερέκου κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υφυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε κριθεί επιτυχημένη. Τώρα καλείται να συνεχίσει από άλλο πόστο το έργο της γνωρίζοντας τα ζητήματα που υπάρχουν προς επίλυση ακόμη και στο μηχανισμό του Οργανισμού. Η συνεργασία της με το δίδυμο Θεοχάρη-Κόνσολα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε η νέα Πρόεδρος του ΕΟΤ για τον Πράσινο Τουρισμό 10 χρόνια πριν ένα θέμα που απασχολεί ακόμη περισσότερο σήμερα την τουριστική βιομηχανία σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο.

"Δεδομένου, ότι ο τουριστικός κλάδος είναι ταυτόχρονα θύτης και θύμα της κλιματικής αλλαγής, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των ποικίλων συμμετεχόντων στην τουριστική δραστηριότητα είναι αναπόδραστες και οι τομές αναγκαίες.

Είναι πλέον σαφές, ότι όταν ο τουρισμός ξεπερνά την κρίσιμη χωρητικότητα, την αντοχή μιας περιοχής, η υποβάθμιση, η φθορά των φυσικών και πολιτιστικών πόρων στους οποίους βασίζεται ακολουθεί ως φυσική συνέπεια. Η φύση της ανάπτυξης σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς με την προϊούσα περιβαλλοντική επιδείνωση δεν έχει μόνο προκαλέσει ρήξεις μέσα και σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες, αλλά έχει θέσει σε κίνδυνο και τους ίδιους τους πόλους έλξης των ταξιδιωτών. Επιπρόσθετα, ο ανταγωνισμός από νέους και αναδυόμενους υπερατλαντικούς προορισμούς, απειλεί την οικονομική σταθερότητα τουριστικών αγορών, όπως η ελληνική.

Όλοι το αποδεχόμαστε: το αιτούμενο πια, δεν είναι η μαζική και άνευ όρων ανάπτυξη-είναι η βιωσιμότητα (sustainability) των οικοσυστημάτων, του φυσικού περιβάλλοντος, των πολιτιστικών πόρων, δηλαδή του ενιαίου χωρικού συνόλου μιας γεωγραφικής ενότητας. Κάτι τέτοιο, προϋποθέτει τη βαθμιαία μετάβαση στις συνθήκες της Πράσινης Οικονομίας. Ουσιαστικά, απαιτείται η εξέλιξη υποδομών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε αντιστοιχία με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Στρατηγικά, αυτή η θέση αντιστοιχεί στην οργανική ανάπτυξη και επέκταση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και η κατά το δυνατό συμμόρφωση του μαζικού τουρισμού στα αειφορικά πρότυπα".

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα