Γιατί η ΕΣΕΕ επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού;

12 Feb 2025, 10:20 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Γιατί η ΕΣΕΕ επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού;

Facebook Twitter Linkedin
This is Athens agopra

Επενδύσεις

Την ανάγκη σύγκλισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας  των δύο μεγάλων κλάδων, της ελληνικής οικονομίας, του Εμπορίου και του Τουρισμού, επισημαίνει σε κάθε βήμα του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιάννης Καφούνης, ο οποίος και από το βήμα του συνεδρίου του ΞΕΕ στάθηκε στην σημασία της συνεργασίας ΕΣΕΕ με ΞΕΕ αλλά και με όλους τους φορείς του τουρισμού. Με μια τέτοια σύγκλιση, όπως τονίζεται θα συμβάλλει στην γρήγορη επίλυση των προβλημάτων των κλάδων, που αν μήτι άλλο στο επίπεδο της φορολογίας υπάρχει κοινό μέτωπο.

Στο μεταξύ ενωτικός παράγοντας μιας τέτοιας σχέσης είναι η στρατηγική σύνδεση του τοπικού εμπορικού καταστήματος με τον τουρισμό και τα σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης της. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΣΕΕ εστιάζει στην προβολή της εμπειρίας του "Shopping in Greece” ως ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν που χρήζει ενίσχυσης και από το αρμόδιο υπουργείο.

Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες για shopping

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της ΕΣΕΕ, οι σημαντικότερες εθνικότητες τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα είναι οι Άγγλοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Αμερικάνοι οι οποίοι επιλέγουν για τη διαμονή τους κυρίως ξενοδοχείο all inclusive ή μη (62,5%) και κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) (19,9%). Οι περισσότεροι (52,8%) έχουν εισόδημα μεταξύ 15.000 – 50.000 ευρώ και δαπανούν λίγο περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα/άτομο. Από αυτά τα ποσά το 9% πηγαίνει στην αγορά προϊόντων από εμπορικές επιχειρήσεις και το 6% στην αγορά τροφίμων. Η υψηλότερη δαπάνη σε αγορές καταγράφεται στην Κρήτη (26 ευρώ) με τους Αμερικανούς να σημειώνουν την ισχυρότερη ροπή κατανάλωσης από εμπορικές επιχειρήσεις (21 ευρώ).

Τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Τα πιο δυναμικά τουριστικά εμπορικά προϊόντα είναι τα souvenirs (24,3%) και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (19,2%) με τον κυριότερο λόγο των αγορών να είναι η τάση των ξένων επισκεπτών να προμηθευτούν αναμνηστικά από τον τόπο που επισκέπτονται (29,6%). Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες επιλέγουν για τις αγορές τους κυρίως τοπικά καταστήματα/τοπικές αγορές (62%) ενώ οι περισσότεροι από αυτούς (47,6%) δηλώνουν πως είναι παρά πολύ/πολύ πιθανό να αγοράσουν εξ’ αποστάσεως κάποιο ελληνικό προϊόν όταν επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σε κάθε περίπτωση οι συνεργασίες των φορέων μεταξύ τους είναι κάτι που δεν γίνεται με ευχολόγια. Απαιτούν δράσεις και συνέργιες. Και φαίνεται πως την δεδομένη χρονική συγκυρία όλοι ομονοούν για το κοινό συμφέρον.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα