Ευρωπαϊκά Ξενοδοχεία: "Στοπ" στις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης από το 2030
04 Feb 2025, 10:33 | ΦΟΡΕΙΣ
Χριστίνα Λαΐνοπούλου
Μεγάλες αλλαγές στα ξενοδοχεία και στη βιομηχανία catering φέρνει ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (Packaging and Packaging Waste Regulation - PPWR).
Ο κανονισμός PPWR, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 22 Ιανουαρίου του 2025, απαγορεύει συγκεκριμένα είδη συσκευασίας μιας χρήσης, επιβάλει υποχρεωτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης και θέτει υποχρεώσεις αναπλήρωσης.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η διευθύντρια Δημόσιων Σχέσεων της HOTREC, Marine Thizon, οι αλλαγές που έρχονται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, σνακ μπαρ, καφέ και μπαρ, είναι οι ακόλουθες...
- Απαγόρευση των πλαστικών επιτραπέζιων σκευών μιας χρήσης (στα καταστήματα)
Από την 1η Ιανουαρίου του 2030, τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, πιάτα και δίσκοι από πλαστικό θα απαγορευθούν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Ειδικά τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού θα πρέπει να προσαρμοστούν. Ωστόσο, ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καφέ, των εστιατορίων και των beach bar, θα μπορούσαν να είναι στις εξαιρέσεις εάν δεν είναι εφικτό το πλύσιμο στο χώρο τους.
- Ατομικές μικροποσότητες σε πλαστικό
Οι ατομικές μικροποσότητες από σάλτσες, ζάχαρη, κρέμα καφέ κ.λπ., θα απαγορευθούν από το 2030, με εξαίρεση τα προϊόντα πακέτου προς παράδοση. Αναμένονται λεπτομέρειες για να καθοριστεί τι θα επηρεαστεί από αυτή τη ρύθμιση ή θα εξαιρεθεί.
- Ξενοδοχειακά καλλυντικά
Τα μικρά μπουκάλια αφρόλουτρου και σαμπουάν καταργούνται από το 2030. Τα προϊόντα περιποίησης όπως οι οδοντόβουρτσες θα εξαιρούνται ή θα διατίθενται στη ρεσεψιόν. Αυτό δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
- Φέρτε το δικό σας δοχείο
Από το 2027, τα μέλη της HORECA θα πρέπει να δέχονται δοχεία επισκεπτών για τρόφιμα και ποτά, εκτός εάν αυτό κριθεί ανθυγιεινό ή ακατάλληλο.
- Στόχοι επαναχρησιμοποίησης επιτόπου για τα ποτά
Έως το 2030, το 10% των ποτών που καταναλώνονται στις εγκαταστάσεις θα πρέπει να προσφέρονται σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.
- Στόχοι επαναχρησιμοποίησης για προϊόντα σε πακέτο
Έως το 2028, τα μέλη της HORECA θα ενθαρρύνονται να προσφέρουν το 10% των προϊόντων takeaway σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.
Τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές για τον κλάδο
Για κάποιους, ο κανονισμός PPWR σημαίνει την πλήρη αναθεώρηση των στρατηγικών συσκευασίας τους, από τις ανέσεις που προσφέρονται στους επισκέπτες μέχρι την παράδοση φαγητού. Για άλλους δεν θα αλλάξουν πολλά. Όμως, οι σαφείς οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς των προϊόντων μίας χρήσης και τους στόχους επαναχρησιμοποίησης κρίνονται απαραίτητες, ειδικά για να κατανοήσουμε πώς υπολογίζονται αυτοί οι στόχοι, επισημαίνει η κ. Thizon.
Ο κανονισμός τίθεται σε εφαρμογή στις 11 Φεβρουαρίου του 2025 και τον προσεχή Μάρτιο η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα. Κατά το α’ 6μηνο του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία για δευτερεύουσα νομοθεσία και κατευθυντήριες γραμμές από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τα απορρίμματα.
Στόχος του PPWR είναι...
- Να αποτρέψει και να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας, μεταξύ άλλων μέσω περισσότερων συστημάτων επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης.
- να καταστήσει όλες τις συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ ανακυκλώσιμες με οικονομικά βιώσιμο τρόπο έως το 2030.
- να αυξήσει με ασφάλεια τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στις συσκευασίες.
- να μειώσει τη χρήση παρθένων υλικών στις συσκευασίες και να θέσει τον κλάδο σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
διαβάστε ακόμα
-
Ανοιχτές οι αιτήσεις για την "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού" 12/03 | 21:29
-
Το Tornos News συμμετέχει στην απεργία των δημοσιογραφικών Ενώσεων 11/03 | 04:55
-
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Επίκαιρα θέματα στις τελευταίες ολομέλειες 05/03 | 12:26
-
Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης | Για πρώτη φορά με δικό της περίπτερο στην έκθεση ΙΤΒ 05/03 | 10:14
-
Το πρώτο Σήμα Γαστροτουρισμού Greek.food.tour 26/02 | 11:18
-
O Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης έκοψε την πίτα του - ποιοι τιμήθηκαν 26/02 | 15:47
-
Δυναμική παρουσία της Ρόδου στην έκθεση ITB του Βερολίνου 25/02 | 11:04
-
Ο Επίτροπος Μεταφορών-Τουρισμού Α. Τζιτζικώστας στο “ECTAA Travel Summit 2025” 25/02 | 10:58
-
Η Αθήνα συναρπάζει τους τουρίστες της - Αυξημένη ικανοποίηση παρά τα πλήθη | Τι δείχνει η έρευνα ΕΞΑΑΑ- ΔΑΑ 21/02 | 06:10
-
Συνεργασία Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου 21/02 | 13:57
δημοφιλέστερα
- 1 Στις 27 Μαρτίου τα πρώτα τσάρτερ της σεζόν στην Κρήτη | Ο Μανόλης Τσακαλάκης στο Tornos News 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Ξενοδοχεία | One&Only Kéa Island: Δεύτερη σεζόν με νέες πολυτελείς βίλες 19.03.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 3 "Τουρισμός για Όλους" | Ποιοι κληρώθηκαν 19.03.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 4 Σημαντικά βραβεία για την easyJet από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 19.03.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 5 Διεθνείς δρομικές διοργανώσεις του Μαρτίου-Απριλίου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ 19.03.2025 | ΕΟΤ
- 6 Περιφέρεια Κρήτης | Θετικές γνωμοδοτήσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ξενοδοχεία 19.03.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 7 ΔΥΠΑ | 800 θέσεις εργασίας στα Χανιά από 25 επιχειρήσεις 19.03.2025 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 8 Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Γάλλων για διακοπές στην Κρήτη 19.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 9 Ανοικτή επιστολή στους τουρίστες: Παρακαλώ μην έρθετε διακοπές στη Μαγιόρκα 17.03.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 10 +6,1% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' δίμηνο του 2025 19.03.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ