Ε. Ξ. Ηρακλείου | Ποιες ρυθμίσεις προτείνει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

12 Sep 2023, 10:48 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

Ε. Ξ. Ηρακλείου | Ποιες ρυθμίσεις προτείνει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), με συγκεκριμένες προτάσεις, εισηγείται η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου σε υπόμνημα που κατέθεσε στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ( με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη κ.Αρναουτάκη).

Αναλυτικά η πρόταση της Ε.Ξ. Ηρακλείου:

"Το θέμα έχει ήδη τεθεί από το ΞΕΕ στη σωστή του βάση και δεν χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης από εμάς. Ενδεικτικά και μόνο σημειώνουμε πως στο Ηράκλειο ήδη ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα λόγω της αδυναμίας εύρεσης στέγης, ειδικότερα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθώς η πόλη αποτελεί τουριστικό προορισμό αλλά και η αύξηση στις τιμές των ενοικίων και η έλλειψη ακινήτων επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Είναι πρωτίστως  κοινωνικό ζήτημα και θίγει σε βάθος, τόσο τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού, όσο και το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων, που ακόμη και σε τουριστικούς προορισμούς αποτελούν προτεραιότητα. Το θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2016 δεν αντιμετωπίζει τελικά  το πρόβλημα. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υιοθετηθεί αυστηρότερα μέτρα όπως η  ειδική άδεια λειτουργία, ο περιορισμός του χρόνου ενοικίασης και η  καταβολή φόρου ενοικίασης.

Ενδεικτικά στο Σαν Φρανσίσκο, οι ημέρες μίσθωσης βραχυχρόνιων καταλυμάτων πρέπει να ξεπερνούν τις 30 μέρες και το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να νοικιάσουν δωμάτιο για λιγότερο από 31 ημέρες. Στη Νέα Υόρκη,  οι κανονισμοί απαιτούν από τους οικοδεσπότες να εγγραφούν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου της Νέας Υόρκης (OSE) και να δεσμευτούν ότι θα συμμορφώνονται με όσα προβλέπονται στο νόμο περί πολυκατοικιών, τον κώδικα συντήρησης κατοικιών καθώς και τον κατασκευαστικό κώδικα.

Αν και αναγνωρίζουμε την τάση, η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) πρέπει να απαντάει στο κοινωνικό ζήτημα και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού με όρους ισονομίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστούν μέτρα όπως:

  • Απαγόρευση της παράνομης – αδήλωτης βραχυχρόνιας μίσθωσης των κατοικιών που αγοράζονται από αλλοδαπούς στην Ελλάδα, με σκοπό της περαιτέρω εκμετάλλευση των ακινήτων τους, για την απόκτηση μη φορολογητέων εισοδημάτων σε βάρος των Ελληνικών ξενοδοχείων.
  • Ο περιορισμός του αριθμού ακινήτων Airbnb, ανά δήμο.
  • Συγκεκριμένο όριο  στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης.
  • Όσον αφορά τους ισχύοντες κανονισμούς πολυκατοικιών, να θεσπιστεί, ότι τεκμαίρεται η απαγόρευση χρήσης των διαμερισμάτων σε βραχυχρόνια μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιτρέψουν την βραχυχρόνια μίσθωση ψηφίζοντας στο Συμβούλιο Ιδιοκτητών και αποφασίζοντας με αυξημένη πλειοψηφία την αλλαγή χρήσης των διαμερισμάτων από οικιστική σε εμπορική. Ως προς τους νέους κανονισμούς , θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά και πρόβλεψη για εμπορική χρήση των κατοικιών ή των διαμερισμάτων. Σχετική Νομολογία ΜΠΘ 16158/2018.
  • ‘Έλεγχος αδειοδότησης. Να ενταθεί η προσπάθεια εντοπισμού των παράνομων καταλυμάτων και να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων Ο έλεγχος των ανωτέρω καταλυμάτων είναι ευχερής - μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου. Σχετικά προτείνεται όταν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ διαπιστώνεται η παροχή τουριστικών υπηρεσιών να αποστέλλονται τα στοιχεία στο Υπουργείο Τουρισμού για να γίνει έλεγχος σε σχέση με την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας. Ομοίως θα πρέπει τα στοιχεία να αποστέλλονται και στο Υπουργείο Εργασίας για έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
  • Έλεγχοι ως προς την τήρηση των κανόνων  υγιεινής και ασφάλειας στα ακίνητα Airbnb, ανάλογα εκείνων για τα τουριστικά καταλύματα. Επιβολή εφαρμογής περιβαλλοντικών προτύπων.
  • Επιβολή ασφαλιστικής κάλυψης τόσο των ακινήτων όσο και των επισκεπτών.
  • Επιβολή φορολογικών κλπ βαρών (δημοτικά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων, φόρος διαμονής  κλπ) ανάλογων με τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. 

Επίσης με δεδομένο ότι από το 2025 σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ισχύει η επιβολή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκύπτει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ζήτημα το Υπουργείο Οικονομικών. Διαχωρισμός ανάμεσα στον πολίτη ο οποίος νοικιάζει βραχυχρόνια το δεύτερο ακίνητο που διαθέτει και τις εταιρείες που διαθέτουν προς βραχυχρόνια μίσθωση πολλαπλά ακίνητα η κάθε μία. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια κατεξοχήν οικονομική δραστηριότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από άποψη φορολογικών κλπ επιβαρύνσεων και υποχρεώσεων ως τέτοια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα